Je bekijkt nu Fiscale rekenrente van 4%

Fiscale rekenrente van 4%

renteworpKemmelot biedt evenals concullega’s die stamrecht BV’s oprichten aan om de jaarlijkse boekhoudkundige afwikkeling van de stamrecht BV te verzorgen. Prijzen vanaf € 375 per jaar exclusief BTW tot € 1.500 exclusief BTW zijn in de markt heel gewoon. Overigens beginnen onze prijzen bij € 450 exclusief BTW. Voor die prijs kan je tegenwoordig ook ‘all inclusive’ op vakantie naar Turkije. Maar ja, dan kom je terug en moet je toch echt zelf die aangifte doen als DGA van je eigen stamrecht BV. Dus het volgende jaar dan toch maar niet naar Turkije en de boekhouding uitbesteden.
Een niet al te ingewikkelde exercitie zolang de stamrecht BV zich alleen bezighoudt met het beheren van het stamrecht. Een zakje geld dat zakelijk beheerd moet worden volgens maatstaven van de belastingdienst. Want deze kijkt mee om haar fiscale loonheffingsclaim te beschermen. De jaarlijkse oprenting van het stamrecht hoort daar ook bij.
Maar hoe anders wordt het als de stamrecht BV in de uitkeringsfase is aangekomen. Oprenten (U-rendement) van de stamrechtverplichting met een laag percentage, maar een fiscale rekenrente van 4%. Consequentie: mogelijke vrijval van een gedeelte van de stamrechtverplichting waardoor direct vennootschapsbelasting dient te worden afgerekend. Dan maar aanpassen van de uitkeringen om zodoende niet direct te hoeven afrekenen. Ga dat maar eens aan de DGA’s uitleggen. Overigens moet ik de eerste fiscalist nog tegenkomen die het voorgaande in begrijpelijk Nederlands kan uitleggen. Maar wellicht is het ook zaak voor de fiscus om die 4% te heroverwegen.

Enno van Waardenberg,
accountant Kemmelot Administraties

Laat een reactie achter