Je bekijkt nu Lenen of uitkeren?

Lenen of uitkeren?

Wat te doen?Als u geld uit uw bv wilt halen kunt u ervoor kiezen af te rekenen met de fiscus of een lening aan te gaan vanuit de bv. Bij lenen draagt u geen inkomstenbelasting af maar moet u uw geld op een gegeven moment ook weer terugbetalen. Bij uitkeren hoeft dat niet, maar dat zit weer aan veel regels vast, en komt het u fiscaal wel uit? Wat is het beste om te doen?

Lenen

Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheid te lenen uit de stamrecht bv. Dit is mogelijk via een rekening-courant verhouding of via een persoonlijke lening.
Bij de eerst dient de voorwaarde te zijn dat de uitstaande leningen een totaalbedrag van € 17.500 niet overtreffen en er geen sprake is van een structureel karakter (korter dan 1 jaar).
Overstijgt de lening de € 17.500 of zorgt de lening ervoor dat er in totaal meer dan dit bedrag aan leningen uitstaat dan kan de lening beter opgenomen worden als persoonlijke lening.
Hiervoor dient een leningovereenkomst te worden opgemaakt waarin moet worden bepaald:
– de hoogte van het bedrag
– de rente
– de rentevastperiode
– de aflossing
– de looptijd

Wij raden altijd aan een lening lineair af te lossen; d.w.z. dat de aflossing in principe het leenbedrag is gedeeld door de looptijd. Dus bij een lening van € 20.000 en een looptijd van 5 jaar hoort een aflossing van € 4000 per jaar of ca € 333 per maand.

Uitkeren

Je kan er ook voor kiezen geld uit te keren en gelijk belasting te betalen. Dit kan door middel van een maandelijkse (of jaarlijkse) uitkering of d.m.v. een eenmalige opname.

De maandelijkse of jaarlijkse opname heeft als voordeel dat u alles spreidt en u bijvoorbeeld zo een aanvulling heeft op uw inkomen. Doordat u het verdeelt over meerdere jaren kunt u het zo afmeten dat u niet in een hoge belastingschijf komt waardoor u relatief net te veel belasting betaalt. Als u bijvoorbeeld een ww-uitkering heeft van € 35.000 en € 10.000 hypotheekrenteaftrek dan loont het de uitkering van de bv niet hoger te laten zijn dan € 2.500 per maand opdat u geen 52% belasting betaalt.

Opnemen in 2014

Dit kan weer op twee manieren. U kunt een gedeelte van uw stamrecht bv in één keer opnemen. Het voordeel is dat u geen gebruik hoeft te maken van de sterftekansberekening en de overige gelden in de bv kunt laten. U kunt het bedrag exact zo hoog maken dat u niet teveel belasting betaalt. Echter u ontvangt geen korting op de inkomstenbelasting.
Neemt u het volledige saldo van uw stamrecht bv op dan kunt u gebruik maken van de 80-20 regeling. Deze regeling houdt in dat als u al het geld uit de bv haalt in 2014 u over 20% van dat bedrag geen belasting betaalt, over de overige 80% betaalt u gewoon inkomstenbelasting.
Wat zijn de voordelen? Die zijn evident: u betaalt over 20% geen inkomstenbelasting. Toch maken maar relatief weinig mensen gebruik van de regeling. De reden: er zitten nogal wat addertjes onder het gras. Een nadeel is dat omdat u in één keer afrekent u ook weer in een hogere belastingschijf terecht komt. Dit kan bovenstaand voordeel geheel of gedeeltelijk teniet doen. Daarnaast komt uw geld in privé in box III; u betaalt hier 1,2% vermogensrendementsheffing. Als laatste rekent u af over de boekwaarde. Die kan door de lage rente hoger zijn dan we werkelijke waarde van de tegoeden in de bv waardoor u relatief meer belasting betaalt.

Wat wanneer doen?

Heeft u geld nodig en twijfelt u wat te doen? Neem dan contact met ons op. Komen we er niet telefonisch uit dan kunnen we altijd een afspraak op kantoor maken…..

Rogier Kemme

Laat een reactie achter