Geplaatst in Algemeen, Stamrecht BV's

Uw eigen geldverstrekker?

Ongeveer een maand geleden belde een mevrouw ons op. Ze had van ons gehoord via een collega. Ze was 47 jaar en was net ontslagen als directiesecretaresse bij haar werkgever. Ze was niet blij met de gang van zaken maar de ontslagvergoeding van een kleine 90.000 euro was een kleine pleister op de wonde. Het geld had ze niet direct nodig. Haar man werkte nog, het pensioen van beiden was meer dan voldoende en er dreigde ook geen liquiditeitsprobleem op de korte termijn.

Het enige wat al jaren dwars zat was dat zij destijds gekozen hadden voor een variabele rente op hun hypotheek.
Zo’n rente kan zo maar oplopen en dat gaf haar altijd al een onrustig gevoel. Nu is dat probleem makkelijk op te lossen door de rente vast te zetten, maar de langetermijnrente was in die periode bijna 2 procent opgelopen dat ze twijfelde of dit nou wel zo een goed idee was….

Omdat de hoogte van de hypotheek 75.000 euro was, opperde ik het volgende: we richten een stamrecht BV (zie hier) op voor mevrouw en storten hier de 90.000 euro in. Daarna maken wij voor haar een leningovereenkomst waarin de BV 75.000 euro leent aan mevrouw privé tegen een rente van 5%.

Met dit bedrag lost mevrouw de hypotheek af die op haar woning rust.  Ze is zodoende af van de onzekere variabele rente en daarnaast van de externe geldverstrekker. Ze is nu als het ware haar eigen bank geworden! Zie hier
De 5% mag ze fysiek overmaken van de privérekening naar de BV of het bij de lening aan prive optellen. Mevrouw kiest ervoor het ook daadwerkelijk over te maken.

Wat gebeurt er: mevrouw betaald 5% rente over 75.000 jaarlijks op dezelfde datum aan het eind van het jaar. Deze 5% mag ze aftekken van de belastingen, het is immers gewoon hypotheekrente. Dit levert haar een aftrekpost op van € 3750 per jaar waarvan ze 42% terug krijgt (Zie voor belastingschijven).

Daarnaast zijn er inkomsten voor de BV. De BV maakt een jaarlijkse winst van €3750 op een totaal van 90.000 euro, een rendement van ca 4%. Hiermee voldoet de BV aan de rendementseis en hoeft ze niet of nauwelijks vennootschapsbelasting af te dragen (blijft binnen rekenrendement en jaarlijkse kostenopslagen).
Bovendien loopt ze nauwelijks risico over de beleggingen van de BV. Ze is immers zelf diegene die zorgt voor het rendement dat de BV maakt.

De jaarlijkse rentebijschrijvingen zullen later zorgen voor een hogere uitkering op pensioengerechtigde leeftijd wanneer mevrouw de stamrecht BV tot uitkering wil laten komen. Zou ze dit laten  doen op 65-jarige leeftijd en blijft de situatie ongewijzigd dan leveren haar rentebijschrijvingen (65 -/- 47 jaar=)18 jaar maal € 3750 =   67.500 euro.
Dit levert mevrouw een extra pensioenuitkering op van ca € 4700 jaarlijks of € 380 maandelijks levenslang

Is bovenstaande optie het overwegen waard? Mail ons dan info@kemmelot.nl

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

2 gedachten over “Uw eigen geldverstrekker?

  1. Er wordt hier niet gesproken over het terug betalen van lening die mevrouw heeft van haar eigen stamrecht b.v.
    Wat zijn de eisen van belastingdienst voor het aflossen van geleend geld?
    Volgens sommigen is belastindienst van mening dat geleend geld moet terug betaald worden.
    Wilt u hierover een uitleg geven?

    1. Een lening uit een BV moet altijd worden terugbetaald. De lening is een investering uit oogpunt van de BV en de rente haar rendement. Bij niet terug betalen zou de kredietnemer een schuld houden aan de BV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s