Geplaatst in Stamrecht BV's

Is een stamrecht BV duur?

Een van de meest gehoorde bezwaren van de stamrecht BV is dat deze (te) duur is. Meestal gevolgd door het argument dat een stamrecht BV veel rompslomp met zich mee brengt. Waar komen deze meningen nou vandaan?

Laat ik allereerst zeggen dat het óf óf is. Óf een stamrecht BV is duur óf het geeft rompslomp. Met de rompslomp wordt de boekhouding bedoeld. Dit zijn de jaarlijkse balansen en de aangifte die gedaan moeten worden. Maar om welke kosten gaat het?

Als je een stamrecht BV opricht heb je te maken met de oprichtingskosten. Dit zijn de kosten van de notaris en diegene die je begeleidt de BV op te zetten. Dit zou je zelf ook kunnen doen ware het niet dat je tegen veel dingen aanloopt waar je waarschijnlijk nog nooit mee te maken hebt gehad dat het waarschijnlijk beter is dit door een adviesburo te laten doen. Denk bijvoorbeeld aan de stamrechtovereenkomst, en de fiscale toetsing/goedkeuring ervan.

Bij Kemmelot kost de oprichting zo’n € 1500.  Dat is inclusief notariskosten en uiteraard ook de stamrechtovereenkomst die voorgelegd wordt aan de fiscus.

Dan zijn er nog de jaarlijkse kosten. Dit zijn de kosten van de boekhouder en de inschrijving bij de KvK. De laatste kost € 50 per jaar. De boekhouder is wat duurder, hiervoor moet je zeker € 450 euro rekenen, en dan gaan we uit van een stamrecht BV waarin niet uitgebreid gehandeld wordt maar welke als pensioenvoorziening is bedoeld (Kemmelot rekent €450 per jaar).

Als we de éénmalige oprichtingskosten buiten beschouwing laten hebben we dus jaarlijks te maken met de boekhouder à 450 euro en de kvk à 50 euro. € 500 in totaal.

Als dit de jaarlijkse kosten zijn in je spaarpolis kan je met recht over een woekerpolis spreken. Maar zijn de kosten voor een BV nou wel zo hoog? Als ik € 50.000 in een BV stort zijn mijn kosten 1% van het totaal. De meest simpele spaarrekening levert aanzienlijk meer op, zelfs in deze tijd van lage (spaar-)rentes.

Met die kosten wordt wel de boekhouding en de aangifte van de BV gedaan. Daarmee is alles gedaan. Geen rompslomp dus. Het enige wat je moet doen is doorgeven wat je met het geld gedaan hebt in dat jaar. Heb opgenomen/van de stamrecht BV geleend, zo ja hoeveel, heb je het belegd, zo ja hoeveel.

De voordelen van de BV zijn echter mererlei. Geld opnemen wanneer je dat nodig acht (buiten 1% sterftekans-regel) als lening aan privé, hypotheek (gedeeltelijk) aflossen, een eigen bedrijf beginnen en relatief volledige belegging- en bestedingsvrijheid.

Hoe komt het dan dat toch zoveel mensen denken dat een Stamrecht BV duur is? Dit heeft o.a. te maken met de ondoorzichtigheid van de kosten voor de boekhouding. Zo kan je naar een gerenomeerd accountantskantoor gaan en je jaarlijkse cijfers op mooi papier af laten drukken. De nota zal er ook naar zijn. Rekeningen van boven de 1000 euro zijn eerder regel dan uitzondering. En dan wordt een BV inderdaad duur.

Mijn advies: zoek zelf een boekhouder in de buurt of laat de boekhouding door ons doen, u bent dan nooit meer dan 500 euro per jaar kwijt.

En dan is een BV dus helemaal niet duur. Wat u zelfs ook nog zou kunnen doen is een cursus boekhouden via bv. Elsevier. Dan kunt u de boekhouding zelf doen. Maar ja dan heeft u wel de rompslomp….

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

5 gedachten over “Is een stamrecht BV duur?

  1. Het is ook maar zo duur als u het zelf inschat. De baten van een stamrecht BV kunnen de kosten in redelijk veel situaties overstijgen.

    Als u een ontslagvergoeding krijgt van bijvoorbeeld € 100.000,- en u kiest ervoor om in een keer af te rekenen met de fiscus, dan houdt u slechts € 48.000,- over van de vergoeding. Kiest u echter voor het oprichten van een stamrecht BV en u keert in bijvoorbeeld 5 jaren de vergoeding uit, dan houdt u ongeveer €70.000,- tot € 75.000,- over. Dit voordeel komt voort uit het jaarlijks benutten van heffingskortingen en de lagere belastingschijven. Een bijkomend voordeel van een stamrecht BV is dat u zelf het geld beheert. U kunt het naar uw eigen inzicht beleggen, zonder eerst kosten af te moeten dragen aan een verzekeringsmaatschappij. Ook kunt u het geld lenen van uw BV, zowel voor de de eigen woning (rente aftrekbaar!) als voor consumptieve doeleinden.

    1. Nou dat is wel aan de lage kant Gregory. Je hebt naast de oprichtingskosten te maken met boekhoudkosten en die wegen normaal gesproken niet meer op tegen het rendement uit je vergoeding. Echter als je met de 17/m wilt gaan ondernemen spelen er weer andere overwegingen….
      Kortom hangt er van af wat je van plan bent met de bv te gaan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s