Geplaatst in Algemeen, Stamrecht BV's

Vanaf welk bedrag een stamrecht BV?

kosten vs opbrengsten
kosten vs opbrengsten

Veel mensen vragen mij vanaf welk bedrag het interessant is om voor de stamrecht BV te kiezen. Ze horen of lezen vaak dat je er niet aan moet beginnen onder de € 50.000 of zelfs € 70.000.

Nu is het best lastig in één of twee zinnen uit te leggen waar deze ‘grenzen’ vandaan komen. Zelfs al probeer ik het, dan komt er later toch nog wel eens het bezwaar: ‘Tja maar ik las toch dat het pas interessant is vanaf…….’

Ik zal het hier dan ook maar voor eens en altijd goed uit proberen te leggen! Belangrijk is dat u niet aanneemt wat er geschreven wordt. Niet als een ander een bedrag noemt en niet als ik een bedrag noem! Het gaat erom dat u zelf meedenkt hoe we aan sommige bedragen komen. En geloof me, zo moeilijk is het eigenlijk niet.

Waar we over spreken wordt in de economie het break-even punt genoemd. Dit is het punt waarop de kosten de opbrengsten passeren, of omgekeerd, van welke kant je het bekijkt.

Stel je bent een bedrijf gestart dat stoelen importeert. Naast de opstartkosten van 150.000 euro kost een stoel je 100 euro per stuk om aan te schaffen (je variabele kosten) en je verkoopt iedere stoel voor 200 euro. En stel ook even dat er verder geen additionele kosten of opbrengsten zijn.  Uitgangspunt is dat het bedrijf 10 jaar draait, je opstartkosten zijn verdeeld over die 10 jaar dan (150.000/10=) € 15.000 per jaar (dit zijn dan je jaarlijkse vaste kosten).

Als je in je eerste jaar 100 stoelen verkoopt maak je verlies. Immers 100 maal 200 euro per stoel is 20.000 euro aan opbrengsten, echter hier staat 100 maal € 100 inkoopkosten tegenover en 15.000 aan vaste kosten; samen € 25.000.

De rekensom wordt: € 20.000 opbrengsten minus € 25.000 aan kosten; je leidt een verlies van 5000 euro.

Waar ligt dan je break-even punt? Oftwel waar ligt het punt dat je verlies omslaat in een winst. Wel, om dat te berekenen deel je de vaste kosten door de winst per stoel (opbrengst minus inkoop) , oftewel € 15.000 / (200 – 100) = 150 stuks

Bij een verkoop van 150 stoelen draai je noch winst noch verlies want € 200 – 100 = €100 maal 150 = €15.000 zijnde gelijk aan je vaste kosten.

Zo is er bij een stamrecht BV ook een punt wanneer deze noch winstgevend noch verlieslatend is. Dit is het break-even punt van de stamrecht BV. Is het bedrag hoger dan maakt de BV winst, is het bedrag lager dan maakt het verlies. Dit bepaalt dus mede ook of het wel of niet interessant is een BV te laten oprichten.

Hoe rekenen we dit uit? Precies op dezelfde manier, eerst moeten we weten wat de vaste en wat de variabele kosten zijn en wat de opbrengsten zijn. De kosten van de stamrecht BV zijn: de oprichtingskosten, boekhoudkosten en vroeger de kosten van de KvK.

Hoeveel zijn je vaste kosten: 1500 euro oprichtingskosten. Deze verdelen we wederom over de looptijd: stel we gaan er van uit dat de BV na 15 jaar stopt te bestaan (meestal langer) dan zijn de kosten 1500 / 15 = 100 per jaar (= je jaarlijkse vaste kosten)*.

Dan hebben we net als met het voorbeeld van de stoelen jaarlijks terugkerende kosten (variabele kosten): dit zijn de boekhouder en de kosten van de inschrijving KvK. Deze laatste zijn vanaf 2013 komen te vervallen. De boekhouding kost 450 euro per jaar. 

Totale kosten 450 + 100 = 550 euro per jaar.

Wat zijn de opbrengsten? Laten we er van uitgaan dat we in deze tijden niet gaan beleggen en ook niet in obligaties gaan. We zijn zijn saai en conservatief en behalen  – en bepalen – het rendement aan de hand van de variabele rente. Deze is nu ca 2,0 %. De opbrengst van een stamrecht BV is dus het ingelegde bedrag maal 2,0%. Maar ja, het ingelegde bedrag weten we niet, we willen juist weten bij welk bedrag het interessant wordt!

Het break-evenpunt is dan weer op dezelfde manier te berekenen: we delen de vaste kosten door de winst:

550 / (winst 2,0% =) 0,02 = €27.500

Dus: vanaf 27.500 euro zijn de opbrengsten gelijk aan de kosten van de BV!

Nu stelt u zich ongetwijfeld de vraag waar komen bedragen als 50.000 en 70.000 dan vandaan!?

Antwoord: veel advieskantoren rekenen aanzienlijk meer oprichtingskosten (tot soms wel 3400 euro) en/of  rekenen met aanzienlijk meer boekhoudkosten (soms wel tot 1300 euro per jaar). Stop deze bedragen maar eens in de formule en bereken het break-even punt dan nogmaals! U zult zien dat u dan al aardig in de buurt komt!

Kortom: de hoogte van het bedrag aan ontslagvergoeding wanneer een stamrecht BV interessant wordt, wordt bepaald door de kosten t.ov. de opbrengsten. Heeft u een duur advieskantoor in de hand genomen die u nog eens flink laat betalen voor de boekhouding dan ligt het bedrag aanzienlijk hoger dan dat u het bij ons laat doen. Ook hangt het af van het rendement van de BV. Gebruikt u de BV om uw hypotheek af te lossen dan is de rente die u betaalt – bijvoorbeeld 4% – tevens het rendement.

Conclusie:Is de conclusie nu dat je een ontslagvergoeding vanaf 27.500 euro in een stamrecht BV moet stoppen? Nee, niet direct. Natuurlijk hangt het af van uw wensen, wat wilt u met de BV? Wilt u  er bijvoorbeeld de helft uit opnemen als lening dan zou het leuk zijn als de andere helft de kosten al redelijk dekt. Of wilt u het gebruiken om een bedrijf mee op te starten? Het is dus niet een absolute grens maar een grijs gebied. Maar wel een grijs gebied dat aanzienlijk lager ligt dan veel mensen (adviseurs, boekhoudkantoren, uw collega, de buurman) u doen geloven!

Voor meer info ga naar: stamrechtbv.net

Heeft u vragen of wilt u (toch) een stamrecht BV laten oprichten, bel ons dan gerust: 020-775 19 88

*Ben je jong, bijvoorbeeld pas 40, dan is het reëel aan te nemen dat de looptijd van de BV veel langer is, bijvoorbeeld 30 of 35 jaar. In dat geval drukken de vaste kosten per jaar – (1500/30=) € 50 per jaar –  dus aanzienlijk minder op de berekening en ligt het breakevenpunt (500/0,02 = 25.000) nog wat lager.

Veel succes!

Rogier

Kemmelot,ontslagvergoedingspecialist

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s