Je bekijkt nu Eruit met een ontslagvergoeding of toch blijven….

Eruit met een ontslagvergoeding of toch blijven….

Meestal spreek ik mensen die hun ontslagvergoeding willen onderbrengen in een stamrecht BV. Ze vragen aan mij hoe lang het duurt, wat we allemaal regelen, hoeveel het kost en met welke zaken ze rekening moeten houden. Niet iedereen zit in dat stadium. Soms ontvang ik mensen die me willen spreken omdat ze twijfelen tussen een BV of bijvoorbeeld banksparen (of toch uit laten keren en afrekenen).
Ook twijfelen sommigen of ze wel of geen gebruik moeten maken van de ontslagvergoeding. Niks keuze over de bestemming, maar wíl ik de ontslagvergoeding eigenlijk wel ontvangen of ga ik door met werken?

Op zich is dit niet vreemd. In veel (grote) bedrijven worden hele afdelingen soms de wacht aangezegd. Preventief mobiel noemen ze dat. Iedereen kán zijn baan verliezen maar niet iedereen hoéft zijn baan te verliezen.
Van de bijvoorbeeld 200 man mogen er toch 40 blijven. Om de eerste schifting vorm te geven wordt eenieder de wacht aangezegd en kunnen de eersten ‘vrijwillig’ vertrekken.
In deze fase krijgt de werknemer ook vaak een berekening van de te ontvangen ontslagvergoeding.
Mede vanwege de vergevorderde plannen van het kabinet om de ontslagvergoeding per 1 januari 2014 volledig af te schaffen wordt de overweging voor velen nog wat lastiger. Voor diegene die er nog niet van op de hoogte zijn: in de nieuwe plannen van het kabinet mag er tot maximaal een kwart van een jaarsalaris worden uitgekeerd en moet dit ook nog eens worden aangewend voor omscholing en het bedrag mag dus niet als inkomen(-saanvulling) worden genoten. Voor meer info hier

Stel je bent 55, je krijgt € 150.000 mee als je per 1 januari 2013 het bedrijf verlaat. Als je er geen gebruik van wilt maken – en je bij het bedrijf wilt blijven werken – dan kan je dat aangeven. Stel dat deze wens wordt ingewilligd en je blijft bij je huidige werkgever. Je meeste collegae zijn dan weg, je wordt waarschijnlijk overgeplaatst naar een andere vestiging, want het vorige kantoor was te groot, en dan begint na 2014 de tweede saneringsronde…… Dat wordt billenknijpen!
Maar eerlijk is eerlijk, het zat er al een beetje aan te komen. Tenslotte had het bedrijf al aangegeven dat ze jouw afdeling gingen outsourcen (om maar eens een modieuze managementterm te gebruiken) en jij mocht waarschijnlijk alleen maar blijven om het transitietraject in goede banen te laten verlopen.
Afijn je begrijpt het al, nu ben je wel de klos. Volgens de nieuwe regels van minister Kamp krijg je een kwart jaarsalaris mee wat je geheel naar eigen inzicht verplicht moet gebruiken voor omscholing (dit liberale idee (?!) is en wordt overigens geïnitieerd en gesteund door de VVD, D66 en GL).
Met deze fooi mag je je dus op je 55ste gaan omscholen. Maar kies niet iets wat je leuk vindt, maar waar werk in is te vinden, want als je na een jaar WW nog geen emplooi hebt gevonden, moét je een baan accepteren! Op straffe van het stopzetten van de uitkering mag je werk als aardbeienplukker accepteren. Dan kun je iedere ochtend naar de Achterhoek rijden of een huurhuis in de buurt gaan betrekken…. Overigens kunt u gerust zijn, want dit is allemaal heel goed voor u. Minister Kamp zegt er over: ‘Zij (u dus) komen sneller en vaker terecht op de plek waar hun capaciteiten het beste tot hun recht komen. Dit draagt bij aan hun persoonlijk welzijn.’ Dat u het maar weet.
Overigens is statistisch gezien de kans op een baan voor iemand met de ‘5’ in zijn leeftijd minder dan 1%!

Al met al best een lastige keuze! Of toch niet? Als ik al de 50 zou zijn gepasseerd, een bedrag mee zou krijgen waarmee ik in de financiering van mijn inkomen tot (bijna) aan mijn pensioen zou kunnen voorzien, en ik werk bij een bedrijf waar nog wel eens een ontslagronde zou kunnen volgen – en waar kan dat niet – dan zou ik het wel weten!

Door Rogier Kemme.

Rogier Kemme is oprichter van Kemmelot Stamrecht BV Specialist. Een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het onderbrengen van ontslagvergoedingen in stamrecht BV’s.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. tonydebree

    Rogier,

    Duidelijk verhaal. Mbt je vraag “blijven of vertrekken met de oude ontslagvergoeding” is mijn antwoord duidelijk: vertrekken als je 45-50+ bent. En ik spreek uit ervaring. Ik ben vorig jaar bij ABN Amro vertrokken en dat is de beste beslissing van de afgelopen 10 jaar geweest.

    De eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen dat die stap lang was voorbereid op een aantal manieren. Waaronder veel goedkope bijscholing via permanente educatie met e-learning en m-learning. En part-time online freelancing. De nieuwe regeling mbt de ontslagvergoeding is slecht en lost niets op. Aangezien het probleem voor veel hogeropgeleiden niet ’te weinig opleiding’ maar ’te veel opleiding is’. Naast te veel ervaring en te oud. Opnieuw uit eigen ervaring. Er zijn veel mogelijkheden waar niemand naar kijkt.
    Dus: “get the hell out of there!”.

Laat een reactie achter