Geplaatst in In 't nieuws, Stamrecht BV's

Je (stamrecht) BV omzetten naar Flex BV (1)

Een van de meest gestelde vragen sinds de invoering van de Flex-wet is of je een gewone (stamrecht) BV ook kan omzetten in een Flex BV. Het antwoord: dat kan, echter onder strikte voorwaarden.
De reden waarom veel mensen dit willen is niet zozeer de inhoudelijke verandering, maar het terugvorderen van de € 18.000 startkapitaal.
Vanaf 1 oktober wordt de minimale kapitaaleis afgeschaft. Dat wil zeggen dat je de BV in principe kan laten bestaan uit één aandeel van 1 eurocent.
Zodoende kan de € 18.000 zonder consequenties bijna geheel uit de BV worden gehaald of, als dit kapitaal bij de oprichting van de BV geleend is (bv.voorgeschoten door de bank), van de balans af worden gehaald en hoef je de daarmee gepaard gaande rente ook niet meer te betalen.

Deze ‘herwaardering’ kan op twee manieren geschieden: door intrekking van de ingekochte aandelen of door het ‘afstempelen’ van de aandelen. Wij kiezen voor het laatste. Heeft u 180 aandelen van 100 euro dan mag u ze laten afstempelen tot (bijvoorbeeld) 1 euro waardoor u 17.820 euro uit uw BV mag halen (als die er nog in zit tenminste).

Een belangrijk aandachtspunt in het nieuwe recht bij kapitaalvermindering is het volgende:

In de BV moet een zodanig kapitaal aanwezig blijven dat de BV haar lopende schulden kan blijven voldoen. Verder dient het eigen vermogen groter te zijn dan de reserves die krachtens de wet of de statuten moeten worden aangehouden. Wordt er teveel geld aan de BV onttrokken, en blijkt dat voorzien had kunnen worden dat de lopende schulden niet voldaan zouden kunnen worden, dan is de klant/aandeelhouder persoonlijk aansprakelijk. Ook dient de aandeelhouder het aan hem uitgekeerde bedrag aan de BV terug te betalen. Schulden die binnen een jaar na de kapitaalvermindering ontstaan worden vermoed voorzien te zijn geweest.

Om er zeker van te zijn dat de belastingdienst een omgezette BV niet alsnog laat afkopen, zetten wij een BV alleen dàn om als er schriftelijke toestemming is van de belastingdienst.

Rogier Kemme
Kemmelot Stamrecht BV Specialist
Mail ons op: rogier@kemmelot.nl

Bel ons op: 020-775 19 88

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

6 gedachten over “Je (stamrecht) BV omzetten naar Flex BV (1)

 1. Ik ben sinds 1 mei 2013 werkloos en heb mijn ontslagvergoeding op een geblokkeerde rekening (goudenhanddruksparen) van een bank gezet en heb nog geen geld laten uitbetalen en ook verdere afspraken hierover nog niet gemaakt. Is er nog een mogelijkheid om een stamrecht BV op te starten of mag dit alleen direct na het ontslag.

  1. Beste Wim,

   Dit mag nu ook nog. We moeten alleen zorgen dat het geld direct van de geblokkeerde spaarrekening naar de BV wordt gestort. Verder kan de stamrecht BV gewoon worden opgericht, geen probleem!

 2. Geachte heer Kemme,

  Ik heb in 2008 een stamrecht BV opgericht en mijn ontslagvergoeding er in gestort om aan te wenden voor een eigen bedrijf. vorig jaar ben ik failliet verklaard met mijn bedrijf (eenmanszaak) Maar de BV is er nog steeds en ik sta er ook nog mee ingeschreven bij de K.v.K. Ik krijg de mogelijkheid van een projectontwikkelaar om mijn bedrijf voort te zetten op een nieuwe locatie en bij het tot stand komen van een huurovereenkomst een afbouwvergoeding ontvang voor het realiseren van de winkel en huurvrijeperiode van 4 maanden en geen huurgarantie en de ontwikkelaar staat 3 jaar borg voor de huur naar de belegger/eigenaar. Maar het faillisement hangt aan mijn been. Nu wil ik mijn stamrecht BV gebruiken of omzetten naar een BV/flex BV om de doorstart te realiseren zodat ik persoonlijk niet meer aansprakelijk ben en er geen beslag gelegd kan worden op de nieuwe onderneming. die dan een BV wordt.
  Kan u mij vertellen of dit mogelijk is.

  Met vriendelijke groet;

  Dhr. Nettuno

  1. ‘….mijn stamrecht BV gebruiken of omzetten naar een BV/flex BV om de doorstart te realiseren zodat ik persoonlijk niet meer aansprakelijk ben en er geen beslag gelegd kan worden…’
   Ik weet niet of wij de juiste partner zijn om hieromtrent advies te geven. Went u liever tot een fiscalist. Dit gaat namelijk niet zozeer over het omzetten van een BV alswel het ontlopen van aansprakelijkheid.

 3. Geachte heer Kemme,

  De stamrecht b.v. die ik heb heeft een vordering in r.c. op de aandeelhouder van 17.000 euro waarover ik nu geen rente bereken. Nu wil ik extra 5000 euro lenen. Kan ik dan die extra lening apart opnemen in de jaarrekening met een leningsovereenkomst met een zakelijke rente zodat die 17.000 zonder renteberekening kan blijven of zegt de fiscus dan dat het in totaal 22.000 euro is en dat er dan rente moet worden berekend over het totale bedrag?

  Met vriendelijke groet,
  Martin Rekelhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s