Geplaatst in In 't nieuws, Stamrecht BV's

Je stamrecht BV omzetten naar Flex (2)

Wie van plan is om zijn of haar stamrecht BV om te zetten naar een Flex BV moet goed op een aantal zaken letten.

Waar gaat het om? In principe staat de belastingdienst het niet toe dat je een stamrecht BV omzet in een Flex BV. De belastingdienst stelt dat de omzetting de toekomstige aanspraak namelijk niet mag aantasten. Letterlijk wordt gesteld:’Indien de BV door het terugbetalen van het aandelenkapitaal of het uitkeren van dividend niet langer in staat is om het pensioen en/of stamrecht volledig uit te keren, is er sprake van een (gedeeltelijke) afkoop van pensioen of stamrecht.’
Allereerst wat wordt hier gezegd? De omzetting mag er dus niet voor zorgen dat het kapitaal dat gereserveerd staat om uitgekeerd te gaan worden wordt verminderd (of vermeerderd).
Op zich lijkt dit nooit een probleem – tenzij er geen dividend is opgenomen – immers de aanspraak bestaat uit de gestorte ontslagvergoeding opgerent met het oprentingspercentage minus de kostenafslagen. Het nominale aandelenkapitaal wordt niet tot de (belaste) aanspraak gerekend.
Dus stel je hebt in 2008 100.000 euro meegekregen en in een stamrecht BV gestort. De BV is opgerent met het U-rendement ingaande op 1-1-2012. Het u-rendement was toen 2,12%. Als we dit rendement nu doorrekenen naar 65-jarige leeftijd minus de kosten afslagen komen we op de (IB-)belaste aanspraak.
Zolang je dus niet minder rendement gemaakt hebt dan de 2,12% zou er dus niets aan de hand zijn. Echter als de BV omgezet wordt naar een Flex BV is er sprake van een nieuwe BV en dus een nieuwe stamrechtovereenkomst.
Als we de BV wederom oprenten met het u-rendement ingaande op passeerdatum dan zouden we voor oktober 2012 uitkomen op 1,40%.
Als we dan het rekensommetje wederom maken ontstaat er een probleem. Diezelfde 100.000 (met de rente van 3/4-jaar erbij) komt met oprenting van 1,40% nooit meer aan het bedrag waar eerst goedkeuring voor is gegeven.
Door de onttrekking van 18.000 euro aan nominaal aandelen kapitaal boet de BV aan liquiditeiten in en is er dus sprake van een vermindering van de toekomstige aanspraak. De omzetting zou daarmee in strijd zijn met de regels van de fiscus.

Echter als er sprake is van een bestaande BV met een variabel U-rendement doet zich het bovenstaande probleem niet voor. Immers de rendementen zullen in de toekomst ten alle tijden gelijk blijven omdat er zowel in de huidige als de nieuwe stamrechtovereenkomst uitgegaan wordt van de – tweemaandelijks vast te stellen – U rendementen.
Echter dan dient de waarde van de aanspraak op moment van omzetting wel exact hetzelfde te zijn als de gecumuleerde (U-)rendementen.
Dus als we het voorbeeld van hierboven nemen. 100.000 op basis van het U-rendement van de afgelopen 4 jaar (over 2009, 2010, 2011 en 2012 resp. 3,46%, 2,73%, 2,76 en 1,71%)= € 111.085
Dan moet bij omzetting de waarde van de aanspraak ook feitelijk € 111.085 zijn. Die kans is natuurlijk zeer klein.
Dit probleem kan echter opgelost worden door het bedrag tot dit nivo aan te vullen door middel van een storting uit privé.

Gedane opnames in de vorm van (lopende) leningen leveren overigens geen probleem op. Wel verdient het de aanbeveling nieuwe leenovereenkomsten te maken en een bijvoegsel te maken waarin is opgenomen dat de nieuwe BV de oude leenovereenkomst overneemt.

ook hier geldt weer: wilt u de BV (bij ons) laten omzetten vraag eerst een goedkeuring aan de inspecteur!

Meer info: rogier@kemmelot.nl

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

2 gedachten over “Je stamrecht BV omzetten naar Flex (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s