Geplaatst in In 't nieuws

Ontslagrecht en vergoeding in nieuw regeerakkoord VVD – PvdA

VVD en PvdA zijn er uit. Op 30 oktober 2012 werd het nieuwe akkoord gepresenteerd. Wat zijn de veranderingen voor het ontslagrecht en de ontslagvergoeding?

Allereerst het ontslagrecht algemeen. De ingangsdatum van het nieuwe ontslagrecht is 1-7-2014. Het blijft zo dat een werkgever die een werknemer wil ontslaan het UWV om een ontslagadvies moet vragen. Bij een reguliere situatie, t.w. een doorlopend contract, is de gang naar de kantonrechter niet meer mogelijk.
Als de werkgever een positief advies omtrent het ontslag van het UWV heeft gekregen is er geen sprake van een te betalen ontslagvergoeding. Op zich is daar niets vreemds, want dat is nu ook niet het geval.
Nu komt het vreemde: ook wanneer het UWV geen akkoord afgeeft mag de werkgever de werknemer toch ontslaan. De werknemer heeft in zo’n geval de mogelijkheid om de rechter te vragen om het ontslag terug te draaien of de werkgever te veroordelen tot het betalen van een ontslagvergoeding. Echter dit moet hij achteraf doen.
Is er sprake van een positief ontslagadvies dan zal de rechter alleen nog maar een ontslagvergoeding eisen als hij het ontslag onterecht vindt of als het ontslag aan de werkgever te wijten is.

Dan de ontslagvergoeding. De kantonrechtersformule komt te vervallen. Er wordt alleen dan nog een ontslagvergoeding toegewezen wanneer de werknemer onterecht is ontslagen of als het ontslag (hoofdzakelijk) aan de werkgever is te wijten. Om een ontslagvergoeding te krijgen zal de werknemer zelf naar de rechter moeten gaan.
Letterlijk zegt het akkoord: “Indien de rechter een ontslag onterecht vindt of in hoofdzaak aan de werkgever te wijten is, kan hij een vergoeding toekennen. Indien de werkgever is afgeweken van een negatief ontslagadvies van het UWV, kan de rechter het ontslag ook ongedaan maken. De ontslagvergoeding bedraagt maximaal een half maandsalaris per dienstjaar, met een grens van 75.000 euro. Er is geen mogelijkheid tot hoger beroep.
De hoogte van de vergoeding mag door de rechter dus maximaal worden gesteld op een half maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van 75.000 euro. Dit is een enorme teruggang van de huidige situatie waar een maximum geldt van een factor 2. Het lijkt er ook nog eens op dat de ontslagvergoeding niet geheel vrij besteedbaar blijft. Letterlijk staat er in het akkoord: “Deze lastenverzwaring (……) wordt gecompenseerd door lagere ontslagvergoedingen, die door een wettelijke norm in omvang beperkt worden, en omgezet in een transitiebudget ten bate van (om)scholing en van werk-naar-werk trajecten”

Bij onvrijwillig ontslag moet de werkgever de werknemer een opleidings-/omscholingscompensatie geven. Mensen die na een dienstverband langer dan een jaar worden ontslagen hebben recht op een transitie-budget van een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit bedrag heeft een maximum van vier maandsalarissen (oftwel 16 jaar dienstverband) en is bijvoorbeeld bedoeld voor omscholing of voor outplacementbureau’s.

Dan de WW. Nu komt de regeling er op neer dat je voor ieder jaar dat je hebt gewerkt, één maand WW krijgt. Dus als u 32 jaar gewerkt hebt, ontvangt u 32 maanden een WW-uitkering. Het maximum is gesteld op 38 maanden. De hoogte is gebaseerd op het laatste verdiende loon met een maximum van ca €50.000 op jaarbasis.
Als u na 1 januari 2014 werkloos wordt, heeft u nog slechts maximaal 12 maanden recht op de huidige hoge WW-uitkering. Daarna wordt de WW-uitkering nog maximaal 12 maanden uitgekeerd, echter gebaseerd op het minimumloon.

Ik heb al enkele keren eerder mijn persoonlijke mening gegeven over de op hande zijnde maatregelen. De werknemers die wat ouder zijn (>50 jaar) en/of langere dienstverbanden hebben worden hierdoor het meest geraakt.
In een economische crisis zullen zij ook niet snel weer een nieuwe baan krijgen. Te duur, te vaak ziek, te weinig kneedbaar zullen de meeste werkgevers denken en eerder kiezen voor iemand van 25 jaar. Keuze genoeg tenslotte in de economische crisis. De ontslagene blijft werkloos met een langdurige afhankelijkheid van de sociale voorzieningen als gevolg.
Ook een run op de (kanton)rechter dreigt. Omdat er nu duidelijkheid – of in ieder geval eenduidigheid – is omtrent de hoogte van een ontslagvergoeding – denk aan de kantonrechtersformule – bieden werkgevers het vertrekkend personeel meestal een vergelijkbare regeling aan. Dit om een (eventueel kostbare) gang naar de rechter voor te zijn.
Dit hele proces begint nu weer overnieuw. De werkgever zal laag (of zelfs niets) aanbieden waarop de werknemer weer naar de rechter stapt. En wat gaat deze besluiten…..

Rogier Kemme
Rogier Kemme is mede-eigenaar van Kemmelot- de ontslagvergoedingspecialist welke zich bezighoudt met het fiscaal vriendelijk onderbrengen van ontslagvergoedingen

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

Een gedachte over “Ontslagrecht en vergoeding in nieuw regeerakkoord VVD – PvdA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s