Geplaatst in Algemeen, Stamrecht BV's

Bankspaar_én_BV

bijgesnedenlogokemmelotMijn twitter-account heet Bankspaar_of_BV. Misschien bent u door een tweet van mij over dit blog wel hier belandt. Eigenlijk doen we met deze naam ons eigen advies tekort. Goed, nu was een andere naam zoals ‘ontslagvergoedingspecialist’ of ‘ontslagvergoeding’ te lang dus moest ik improviseren, maar toch…..
Bankspaar_of_BV suggereert namelijk dat u uit één van deze twee opties moet kiezen en dat hoeft niet zo te zijn. Hierbij doel ik overigens niet op de andere mogelijkheden die er zijn. Naast banksparen of een BV opzetten kunt u er met een ontslagvergoeding ook voor kiezen deze te laten uitkeren of in een lijfrente te storten. In totaal kunnen er 4 opties worden onderscheiden;
1. Uit laten keren
2. In lijfrente af laten storten
3. Op een geblokkeerde bankspaarrekening laten storten
4. Een stamrecht BV laten oprichten

De eerste optie is interessant als je niet zo’n hoge ontslagvergoeding krijgt. Alle inkomsten in het jaar waarin je de ontslagvergoeding ontvangt worden namelijk bij elkaar opgeteld. Zodoende is de som van salaris, ww-uitkering en ontslagvergoeding al gauw zodanig hoog dat je er 52% over gaat betalen
Een voorbeeld: stel u bent 50 jaar oud en heeft een maandsalaris van € 5000 bruto. U heeft 10 jaar bij uw werkgever gewerkt en verlaat uw werkgever in oktober.
Volgens de ABC-kantonrechtersformule ontvangt u als ontslagvergoeding 10 x 1,5 maandsalaris zijnde € 75.000.
Uw inkomen voor de fiscus: Salaris over 9 maanden € 5000 = € 45.000 . Ontslagvergoeding is € 75.000. Totaal inkomen € 120.000. Dit betekent dat u over ca € 66.000 52% belasting betaalt. Netto houdt u van uw € 75.000 dus maar € 36.900 over!

Om alleen al die reden zijn de andere opties te overwegen. Echter de introductie van de (geblokkeerde) bankspaarrekening heeft vrijwel alle voordelen van de lijfrente weggehaald. Doe daar nog eens de woekerpolisaffaire bovenop en de lijfrente is afgeschreven als serieuze optie (ter info: tussen de ca 1300 ontslagvergoedingen die we met Kemmelot hebben mogen afhandelen zit geen énkele aanvraag lijfrente!)

Zodoende houden we als opties vaak alleen banksparen en de BV over. Op basis hiervan is de keuze voor mijn twitternaam ‘Bankspaar_of_BV‘ niet zo slecht. Echter het hoeft niet óf te zijn. Laat ik daarom nou eens geen uitgebreide verhandelingen gaan plaatsen over wanneer je een BV moet nemen en wanneer banksparen maar juist wanneer deze beide een goede optie zijn.

Stel u ontvangt € 150.000 ontslagvergoeding op uw 55ste. Nog niet eens bijgekomen van de schrik en/of de onredelijkheid van uw ontslag moet u gaan beslissen wat u hiermee gaat doen. U weet het nog niet. U weet tenslotte niet of en zo ja wanneer u weer een baan vindt… En mocht dit niet lukken is dan voor uzelf beginnen een optie? Misschien free-lance uzelf verhuren in waar u goed in bent?
Wat weet u wel? Dat u in ieder geval WW gaat ontvangen. U bent 55 en heeft hier (55 – 18 =) 37 maanden recht op.
U verwacht eigenlijk niet snel een andere baan te vinden en rekent er op deze periode geheel of grotendeels uit te moeten zitten. Om een idee te krijgen van de hoogte van de WW heeft u op internet uw salaris ingevuld en wat blijkt: netto komt dit uit op ca. € 1800 per maand. Aangezien uw hypotheeklasten alleen al € 1000 bedragen zou het prettig zijn als dit kon worden aangevuld. Voor bovenstaande case kan een combinatie van banksparen en een stamrecht BV de juiste oplossing zijn. Waarom?

Allereerst wilt u een gedeelte van het geld vrij houden omdat de toekomst nog ongewis is. Hierbij is een BV de ideale oplossing. Waarom? Met een BV hoef je geen looptijd af te spreken. Je kan het geld aanwenden wanneer je wilt en je kan geld in één keer opnemen, bijvoorbeeld in de vorm van een lening. Om zo bijvoorbeeld te investeren in je bedrijf. En je kan zelfs de BV als ondernemersvehikel gebruiken en eruit declareren.
Maar waarom dan niet alles in de BV? Die BV kan tenslotte ook een aanvullende uitkering doen.
Dat kan ook en is dus tevens een optie. Alleen moet er een salarisadministratie worden bijgehouden en moet de afdracht aan de fiscus worden gedaan. Omdat u dit waarschijnlijk niet dagelijks doet moet hier een boekhouder aan te pas komen. Deze rekent natuurlijk kosten voor zijn werk. Bij ons is dit slechts € 150 euro per jaar, maar toch het is geld. In het geval van een bankspaarrekening doet de bank dit voor je.

Het beste zou zijn om de bruto uitkering, die gewenst is bovenop de WW-uitkering, uit te rekenen (=te bruteren) en deze voor bijvoorbeeld 37 maanden te laten uitkeren. In de praktijk moet dan wel gelet worden op de 1%-sterftekansregel.
Mocht er binnen de 37 maanden wat veranderen, zoals het vinden van een baan, dan kunnen tegenwoordig de uitbetalingen via een bankspaarrekening tijdelijk worden stopgezet.
Terug naar ons voorbeeld: stel dat er een aanvulling is gewenst van € 750 netto per maand gedurende 37 maanden. Bruto is dit ca € 1250. € 1250 gedurende ruim 3 jaar komt neer op ca. € 44.500.
Het plaatje wordt dan: € 44.500 op een direct uitkerende bankspaarrekening laten storten welke gedurende 3 jaar € 1250 per maand uitkeert en € 105.500 in een uitgestelde stamrecht BV. In de omschrijvingen van de BV nemen we daarnaast op dat meneer of mevrouw gelden mag (be-)lenen en eventueel bepaalde bedrijfsmatige activiteiten mag ontplooien, zoals het doen van advieswerk.

NB: Veel factoren zijn bij bovenstaande keuze van belang. Ik kan ze niet allemaal noemen omdat het artikel dan te lang wordt. Zo is de keuze om de uitkering te laten doen uit de BV of de bankspaarrekening mede afhankelijk van factoren zoals de kans op werk en/of andere inkomsten. Het stopzetten van een eenmaal gestarte uitkering is bij een BV namelijk weer makkelijker dan bij een bankspaarrekening.

Geschreven door Rogier Kemme van Kemmelot – De Ontslagvergoedingspecialist.

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

2 gedachten over “Bankspaar_én_BV

  1. In de belastingwetgeving dat het gehele stamrecht in aanmerking komt voor een 20% korting indien deze in 2014 wordt uitgekeerd. Is het bij splitsing nu zo dat per stamrecht deel wordt gekeken of over het gehele ongedeelde stamrecht. Met nadere woorden moet in uw voorbeeld de BV en het bankspaarproduct worden beëindigd of mag ook alleen het bankspaarproduct in aanmerking voor de korting komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s