Je bekijkt nu Raad van State tegen plannen afschaffen stamrecht bv

Raad van State tegen plannen afschaffen stamrecht bv

raad-van-stateDe Raad van State heeft zich tegen de plannen uitgesproken ten aanzien van het fiscaal stimuleren van het uitkeren van stamrechtaanspraken alswel het afschaffen van de stamrechtvrijstelling in zijn geheel. Hieronder een samenvatting die integraal van de Raad van State website komt. Het volledige advies vindt u hier.

Eén van de voorstellen in het Belastingplan 2014 betreft het voor de toekomst afschaffen van de belastingvrijstelling voor aanspraken op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon (stamrechtvrijstelling) en het fiscaal stimuleren dat de al bestaande aanspraken ineens (in 2014) worden uitgekeerd.
De Afdeling advisering is van oordeel dat op korte termijn weliswaar sprake kan zijn van een bijdrage aan het terugdringen van het begrotingstekort, maar dat dit ten koste gaat van belastinginkomsten op langere termijn. Daarnaast komt de vraag op of een bank of een verzekeringsmaatschappij wel zal willen meewerken aan een uitkering ineens. Ook indien het stamrecht is ondergebracht in een eigen BV (stamrecht-BV) is het ineens uitkeren van een stamrecht niet zonder meer mogelijk. Zo is veel vermogen in stamrecht-BV’s niet liquide te maken, omdat het is aangewend in een onderneming of voor langere tijd is uitgeleend. Ook kunnen tegenvallende beleggings- en ondernemingsresultaten het ineens uitkeren verhinderen. Afschaffing van de stamrechtvrijstelling roept ook de vraag op wat dit betekent voor de arbeidsmarkt. Er zal sprake zijn van een aanzienlijke lastenverzwaring bij ontslaguitkeringen, hetgeen ontslag duurder maakt indien die verzwaring wordt afgewenteld op de werkgever.’

Dit bericht heeft 12 reacties

  1. piet belcrum

    Het is logisch als je een vergoeding voor gederfde inkomsten mag uitsmeren over een langere periode dan 1 jaar. Want het bedrag is meestal ook bedoeld voor gederfde inkomsten langer dan 1 jaar.
    Het is oneerlijk en onethisch om personen die ontslagen worden en nihil kans maken op de arbeidsmarkt op te laten draaien voor het begrotingstekort.

    Stel u de volgende situatie voor: 50+-er in een conflict met zijn werkgever waarbij werknemer van mening is dat werkgever hem in een ziekmakende situatie heeft gelaten. Hierdoor kan 50+er niet meer werken als gevolg van ernstige psychische problemen en burn out. Ook in een mediation wil werkgever dit niet toegeven, maar wel een hoge ontslagvergoeding willen toekennen. Samen met eventueel spaargeld en overwaarde moet 50+-er hiermee tot zijn pensioen leven.
    Of 50+er die nog studerende kinderen heeft…

  2. piet belcrum

    Stel dat werknemer en werkgever een vaststellingsovereenkomst hebben getekend waarin de mogelijkheid van een stamrechtbv is opgenomen. Kan werknemer dan van werkgever eisen de ontslagvergoeding te verhogen dan wel weg te zetten en periodiek uit te keren?

    1. Rogier Kemme

      Dit is een heel moeilijk punt. Het stamrecht bedingen in de vaststellingovereenkomst is zeker het proberen waard.

  3. Martin Peters

    Hellaas zijn de gevolgen voor nog groter zelfs ernstig te noemen omdat na de WW periode een sociale uitkering volgt.
    Als er dan een gouden handdruk op uw rekening staat kan deze eerst worden opgegeten.
    Kabinet bedankt voor deze ingreep maar mijn oude dag is na 40 jaar werken compleet vernieigd en mijn huis raak ik hierdoor kwijt en door deze ingreep moet ik het doen met een sociaal minimum loon.
    Wat ik wens zal ik maar niet uitspreken maar ik hoop wel dat het uitkomt.

    1. Rogier Kemme

      Beste Martin,

      Wat ik denk dat belangrijk is is dat iedereen die hier belang bij heeft zich in de media laat horen.
      Al is het maar een ingezonden brief of commentaar……

      Succes en sterkte!

      Rogier

  4. Eddie Vandevenne

    Hoe zit het ermee als ik een Stamrecht Bv 6 september 2013 heb getekend en de ontslagvergoeding krijg ik pas 15 januari 2014.
    Geld dan de oude rechten of de nieuwe.
    Ik wil nl. Per 1 januari 2014 Een bedrijf opstarten met het startkapitaal vanuit het Stamrecht bv, kan dit nog dan ?

  5. André

    hallo Rogier,
    Allereerst complimenten voor je heldere site en uitleg. Eén ding is mij echter nog steeds niet duidelijk; gaat het nu nog steeds om een voorstel of zijn de nieuwe afspraken over stamrecht inmiddels definitief?

    1. Rogier Kemme

      Hoi Andre,

      Dank voor je compliment.
      Inhoudelijk: nee het zijn voortellen. Ik denk at als de D66 het er niet uitonderhandelt en het komt door zowel eerste als tweede kamer het definitief is.
      Behandeldata zijn even uit mijn hoofd 19 november tweede kamer en 16 december eerste kamer.

      Dus: schrijf Koolmees van D66 maar een brandbrief 😉

      Mvg, Rogier

  6. G.B.

    En wat houdt accoord nu in m.b.t. Stamrecht, wel of geen overgangsrecht )maatstaf ?)

Laat een reactie achter