Je bekijkt nu Pensioengat dichten met uw ontslagvergoeding

Pensioengat dichten met uw ontslagvergoeding

downloadAls uw aanzegging van uw ontslag heeft plaatsgevonden na 31 december 2013 oftewel dit jaar dan is een stamrecht bv helaas niet meer mogelijk. Ook banksparen kan niet meer. Dit komt omdat de stamrechtvrijstelling is afgeschaft.
Deze vrijstelling maakte het mogelijk voor een werkgever om salarisbestanddelen – meestal een ontslagvergoeding – zonder inhouding van belasting en sociale lasten over te maken naar BV of bank.
Het grote voordeel hiervan was dat de ontslagen werknemer zelf kon beslissen hoe en wanneer hij de gelden liet uitkeren. Zodoende kon het geld over meerdere jaren worden uitgekeerd waardoor het mogelijk was een aanvulling op het inkomen te realiseren. Daarnaast was door de herverdeling de belastingdruk aanzienlijk afgenomen.
Maar goed, het kan niet meer. Wat kan nu nog wel om de inkomstenbelasting (IB) te drukken?
De enige vrijstelling die er nog is is de aftrek voor pensioendotatie. Dit is ook niet zo slecht om te doen, immers het ontslag zorgt meestal ook voor een pensioengat. Echter aan deze vrijstelling zitten grenzen….

Hoeveel mag u storten?
Om die vraag goed te beantwoorden doet u er het beste aan in het menu links op de link ‘een afspraak maken’ te klikken omdat dit altijd individueel bekeken moet worden. Maar wij schrijven op dit blog om u wijzer te maken dus gaan we het principe in ieder geval aan u uitleggen. De mogelijkheid tot het aftrekken van geld op basis van deze vrijstelling bestaat uit twee delen: de jaarruimte(-aftrek) en de reserveringsruimte.

Allereerst de jaarruimte. Deze wordt bepaald aan de hand van de formule: 15,5% * premiegrondslag – 7,2A – FOR.
Hierin is de A de jaarlijkse pensioenaangroei (vindbaar op uw pensioenoverzicht) en staat FOR voor fiscale oudedagsreserve. De premiegrondslag is uw pensioengevend salaris (let op: dit is niet uw fiscale loon) minus de AOW-franchise. De AOW-franchise is weer dat gedeelte van het pensioengevend salaris wat geacht wordt te worden genoten als AOW. Meestal is dit 10/7 van de gehuwden AOW, maar ook dit verschilt per pensioen. In ieder geval is de aftrek gemaximeerd tot ruim 25.000. Bent u er nog?

Dan hebben we nog de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is de optelsom van niet-benutte jaarruimten van de afgelopen 7 jaar. In 2014 is dat het totaal van de jaarruimten 2007 tot en met 2013. De reserveringsruimte kent een maximumbedrag per jaar, dat is een 2014 € 6989, zeg € 7000. Voor mensen die binnen 10 jaar hun AOW zullen ontvangen is de reserveringsruimte € 13.802. Het absoluut maximale bedrag dat u zo mag aftrekken ligt dus tussen de 49.000 en 96.600 euro.
Kortom, heeft u in de periode 2007 tot en met 2013 in 1 of meer jaren uw jaarruimte niet benut dan kunt u door middel van de reserveringsruimte dit alsnog doen.

Tweetrapsraket
Daarnaast kunt u de jaarruimte voor een tweede keer benutten. Doordat u in 2014 u ontslagvergoeding als belast inkomen heeft genoten is uw inkomen in 2014 aanzienlijk hoger. Omdat de jaarruimteberekening altijd wordt genomen over het jaar ervoor is de pensioengrondslag in 2015 over 2014 ook aanzienlijk hoger. Immers in de formule gaat uw pensioengevend salaris omhoog en uw factor a waarschijnlijk omlaag of is nihil. Hierdoor kunt u dan weer een grotere dotatie doen dan het jaar ervoor.

In totaal kunt u dus maximaal bijna 150.000 (96.600 + 2 maal 25.180) aftrekken. Hoeveel belasting u deze tweetrapsraket totaal gaat besparen moeten individueel worden bekeken, maar het loont de moeite daar u anders vol 52% afrekent.

Mark Liem
Financieel adviseur bij Kemmelot – De Ontslagvergoedingspecialist

Interesse gewekt? Neem dan contact met ons op: 020-775 19 88 of mail op info@ontslagvergoeding.nu

Laat een reactie achter