Je bekijkt nu Loonadministratie bij stamrecht bv, wat moet u weten…

Loonadministratie bij stamrecht bv, wat moet u weten…

zak met geldAls u geld op wilt nemen als loon uit de bv kunnen wij dit voor u verzorgen. Hiervoor dienen dan wel een aantal zaken vooraf te worden geregeld. U kunt dus niet zomaar geld opnemen en een bepaald percentage daarvan overmaken naar de belastingdienst (dat kan wel, maar dat heeft niet het gewenste resultaat;-).

Allereerst dient u (bijvoorbeeld aan ons) aan te geven welk bedrag u vanaf welke datum wilt ontvangen.
Daarbij moet u rekening houden met (1) hoeveel geld er in uw bv aanwezig is, (2) welk bedrag u (netto) wilt ontvangen en voor welke periode u dit wilt ontvangen. Het kan namelijk zo zijn dat de ene variabele betrekking heeft op de andere variabele.

Stel bijvoorbeeld dat u per maand bruto 2000 euro aan uitkering wilt ontvangen voor een periode van 3 jaar. Dan moet daar voldoende geld in de bv voor aanwezig zijn. Als we de actuariële berekening en rente buiten beschouwing laten komt het totaal van deze uitkeringen op 2000 * 12 maanden * 3 jaar = 72.000 uit. Als in de bv bijvoorbeeld maar 50.000 aanwezig is zal deze niet de gehele 3 jaar kunnen uitkeren.

Daarnaast moet u rekening houden met de fiscale regels omtrent lijfrente-uitkeringen. Zo moet u een minimale periode uitkeren. Deze periode is afhankelijk van uw leeftijd. De periode staat gelijk aan dat uw statistisch van 1% kans op overlijden (ja, u leest het goed). Dus bent u bijvoorbeeld 50 jaar oud dan overlijdt volgens de statistieken 1% van uw leeftijdgenoten in de aankomende 3 jaar en 2 maanden. Zodoende moet u een uitkering die ingaat op uw 50ste minimaal 3 jaar en 2 maanden laten doorlopen.

Overigens zijn er wel wat onsnappingsmogelijkheden. Zo kunt u vanuit de bv een hoog/laag-constructie aangaan. Het gaat te ver om daar verder hier uitgebreid op in te gaan.

Wat van belang is is dat de uitkering wordt vastgelegd in een actuariële berekening. Deze wordt opgemaakt door een actuaris. Naast de actuariële berekening dient er ook een aanvullende stamrechtovereenkomst op te worden gemaakt. Dit omdat in de initiële stamrechtovereenkomst waarschijnlijk een uitgestelde stamrechtovereenkomst is. Dit houdt in dat u bij het aangaan van de stamrecht bv, en het overhevelen van de ontslagvergoeding in de stamrecht bv, nog niet hebt vastgelegd wanneer u een uitkering uit deze bv wilt genieten.

Nadat beide documenten zijn opgemaakt – en door u zijn goedgekeurd –  moet er een loonheffingsnummer worden aangevraagd bij de belastingdienst. Let wel: dit kan lang duren. Meestal 8 weken, maar langer is geen uitzondering. Zorg dus dat u tijdig aan ons de gewenste loonuitkering aanvraagt/doorgeeft. Als wij het loonheffingsnummer voor u aanvragen dient er namelijk gelijk aangegeven te worden wanneer het loon in dient te gaan. Vanaf die datum dient er ook aangifte te worden gedaan en het bedrag aan loonheffing te worden overgemaakt aan de fiscus. Wordt dit niet uiterlijk 1 maand na ingang van de loonuitkering gedaan dan volgt er een boete.

Als het loonheffingsnummer bij ons bekend is sturen wij u de salarisspecificatie en de aangifte loonheffing. De salarisspecificatie is de eigenlijk loonstrook. Hierop staat het bruto bedrag,  de inhoudingen loonheffing en zorgverzekeringswet (zvw) en het netto bedrag wat u zelf mag opnemen uit de bv. Op de salarisspecificatie staat het bedrag dat u mag overmaken naar de belastingdienst alsmede het rekeningnummer. De loonuitkering loopt nu….

Zijn er vragen, mail gerust!

rogier@kemmelot.nl

Laat een reactie achter