Je bekijkt nu UBO: Ultimate Beneficial Owner

UBO: Ultimate Beneficial Owner

Het Nederlandse UBO-register gaat op 27 september 2020 open. Ondernemingen en organisaties die in het Handelsregister staan hebben na die datum 18 maanden de tijd om een belanghebbende (de UBO) in te schrijven.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende van een organisatie. Dit zijn de personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Denk aan personen die meer dan 25% van de aandelen hebben in een bv. Of personen die meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap.

Door het registreren van UBO-gegevens van onder meer bv’s en stichtingen hopen opsporingsdiensten witwassen beter aan te kunnen pakken. Dankzij het UBO-register moet namelijk snel duidelijk zijn wie er achter de schermen aan de touwtjes trekt.

Wanneer ben je een UBO?

  • Natuurlijke personen die meer dan 25% houden van de aandelen, stemrechten of het eigendomsbelang in een bv. Dit percentage geldt zowel voor directe als voor indirecte belangen. Dus ook als iemand via een STAK boven deze grens uitkomt.
  • Natuurlijke personen die op een andere manier eigenaar zijn of zeggenschap hebben. Bijvoorbeeld iemand die het recht heeft om de meerderheid van de bestuursleden te benoemen of te ontslaan.
  • Levert dit geen UBO op, dan komt het hoger leidinggevend personeel in beeld. Dat is in dit geval de statutair bestuurder.

Het UBO-register is onderdeel van een Europese richtlijn, en Nederland is laat met het omzetten daarvan in nationale regelgeving. De Europese Commissie heeft Nederland daarom inmiddels voor het Europese Hof van Justitie gedaagd en het hof gevraagd om financiële sancties op te leggen.

UBO inschrijven privacy

Het UBO-register wordt onderdeel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het opgeven van een UBO wordt straks ook verplicht voor nieuw opgerichte ondernemingen en organisaties die zich komen inschrijven. Ondernemingen die al in het Handelsregister staan krijgen 18 maanden de tijd om een UBO in te schrijven. Zij zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de gegevens blijven kloppen.

Laat een reactie achter