‘Geen gouden handdrukken in Amsterdam’

‘Geen gouden handdrukken in Amsterdam’

Laatste update:  22 december 2011 19:20

AMSTERDAM – De gemeenteraad van Amsterdam wil afrekenen met gouden handdrukken. Als een bestuurder vrijwillig weggaat, dan heeft hij geen recht op vergoeding. Wordt hij ontslagen, dan krijgt hij maximaal één jaarsalaris mee.

Bovenstaand artikel werd mij door mijn compagnon toegestuurd een paar dagen geleden.  De titel spreekt voor zich: het einde der gouden handdrukken is bij de gemeente Amsterdam nabij. De media heeft het artikel waarschijnlijk integraal overgenomen zoals het door de gemeenteraad naar buiten is gebracht.

Slecht nieuws zo lijkt het voor een kantoor als het onze; Kemmelot, waar we ons louter met de ontslagvergoeding bezighouden, of beter gezegd bezighouden met het fiscaal gunstig wegzetten van ontslagvergoedingen.

Dus toch maar even goed lezen wat ze precies bedoelen. De gemeente betaalt bij vrijwillig ontslag  geen ontslagvergoedingen meer uit, en als hij of zij ontslagen wordt slechts één enkel jaarsalaris.

Allereerst het vrijwillige ontslag. Dan krijg je bij de gemeente Amsterdam geen geld meer mee. Was dit dan zo? Schijnbaar wel. Vreemd, dat als je vrijwillig ontslag neemt je een vergoeding meekrijgt…. Daar heb je namelijk helemaal geen recht op. Het heet niet voor niets een ontslagvergoeding! Als iemand op vrijwillige basis een bedrijf verlaat – of dat nu een overheidsinstantie is of een bedrijf  mag niets uitmaken – behoor je normaal gesproken helemaal niets te krijgen…  Maar goed, de regenteske overheid houdt er meestal andere regels op na…

Maar dan het tweede deel: Bij niet vrijwillig ontslag wordt nog maar één jaarslaris meegegeven!  Hoe zit het dan eigenlijk als je niet voor de Amsterdamse overheid werkt maar voor een normaal bedrijf zoals de meesten van ons. Dan geldt bij ontslag normaal gesproken de kantonrechtersformule. Wat houdt deze formule in?

Laten we de verwijtbaarheid even buiten beschouwing, dan geldt de volgende formule:

  • Elk dienstjaar tot en met het 34e levensjaar = 0,5 maandsalaris vergoeding
  • Elk dienstjaar vanaf het 35e tot en met het 44e levensjaar = 1 maandsalaris vergoeding
  • Elk dienstjaar vanaf het 45e tot en met het 54e levensjaar = 1,5 maandsalaris vergoeding
  • Elk dienstjaar vanaf het 55e levensjaar = 2 maandsalaris vergoeding

Wat houdt dit in? Stel, u bent 40 en u wordt ontslagen na een dienstverband van 10 jaar. Wat krijgt u? Bij aanvang van uw dienstverband was u 30 en voor die eerste 5 jaren ontvangt u een half maandsalaris per jaar. Voor de jaren vanaf uw 35ste ontvangt u 1 maandsalaris per dienst jaar. In dit voorbeeld krijgt u dus 5 maal 0,5  en 5 maal 1 = 7,5 maansalaris bij ontslag. Dat is nog lang geen jaarsalaris, terwijl we het hebben over een dienstverband van 10 jaar!

Dit jaarsalaris zou u in dit voorbeeld pas krijgen als u na uw 40ste nog eens 4,5 jaar zou hebben doorgewerkt. Deze jaren tellen immers allen voor 1 maand mee en dan komt u aan 1 volledig jaarsalaris (7,5 + 4,5 =12). Voor de duidelijkheid een dienstverband van 14,5 jaar dus (we laten het afronden even)

Het kan ook korter. Als u van uw 45 ste tot uw 54ste in loondienst ben geweest tellen de jaren met 1,5 maand door. En als u zo slim bent om pas in uw 55ste levensjaar voor de gemeemte te gaan werken heeft u na 6 jaar het jaarsalaris als gouden handdruk binnen.

Hoe lang is het gemiddelde dienstverband bij de overheid eigenlijk??  Hoe lang zit een gemeenteraadslid in de raad? Wanneer stapt een medewerker over naar een andere baan? Iemand die vanaf zijn 25ste bij de gemeente werkt heeft één volledig jaar aan ontslagvergoeding pas bereikt op zijn 42ste, oftewel na 17 jaar. In de meeste gevallen blijft de ontslagvergoeding dus gewoon intact.

De titel geen gouden handdrukken meer in Amsterdam lijkt dan ook een beetje overdreven. Het enige dat verandert is dat lange dienstverbanden niet meer excessief beloond worden met een surplus aan salaris.

Rogier Kemme, Kemmelot, de ontslagvergoedingspecialist.

Ontslagvergoeding te ontvangen? Bel ons op 020-775 19 88 of mail op info@ontslagvergoeding.nu

Laat een reactie achter