Vanuit uw stamrecht BV uw hypotheek aflossen: Wat levert het op?

Slak zijn huisIn mijn vorige blog heb ik aangegeven wat de kosten (kunnen) zijn van het aflossen van uw hypotheek vanuit de stamrecht BV. Maar wat levert het nu op? In tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht zijn de voordelen op de korte termijn vaak niet zo groot, maar des te groter op de lange termijn. Stel we pakken weer even de hypotheek van vorige keer er bij: € 100.000, rente 5% welke nog 5 jaar vaststaat. Deze geeft een bruto jaarlast van € 5000, met 40% renteaftrek netto € 3000 per jaar.
Met de boeteberekening van vorige keer kwamen we uit op € 5000. Relevant, want deze hoort bij het gehele plaatje. We gaan er dan ook vanuit dat deze boete voor vervroegd aflossen – welke er lang niet altijd hoeft te zijn – meegenomen en dus betaald wordt vanuit de nieuwe hypotheek. De hypotheek die vanuit de stamrecht BV wordt verstrekt mag deze meefinancieren, waardoor er geen aanvullende kosten zijn.
De daadwerkelijk transactie gaat eenvoudig: u maakt vanuit de BV € 105.000 over naar de bank waar de hypotheek staat o.v.v het hypotheeknummer. De hypotheek bij de bank vervalt vervolgens.
De BV heeft nu echter een lening aan de hypotheekhouder, waarschijnlijk uzelf. Maar zoals al eerder gezegd is een lening van een ton zonder enige zekerheid geen degelijke belegging van de BV. De BV wil meer zekerheid en dit kan in de vorm van een hypothecaire verpanding (zie vorige blog).
Maar ook met verpanding wil de BV natuurlijk rendement maken op haar belegging. De vraag is altijd hoe hoog deze rentevergoeding mag zijn. Omdat de schuldeiser en de eigenaar van de BV meestal dezelfde zijn wordt er niet vanuit het belang van beide geredeneerd. Een lage rente zorgt immers – ook met fiscale aftrek – altijd voor minder lasten.
U zult dus geneigd zijn een zo laag mogelijke rente af te spreken. Om het zakelijk karakter van de transactie gestalte te doen zijn er wel richtlijnen.
De fiscus houdt als stelregel aan: maximaal 25% afwijking van reguliere geldverstrekkers. Als we bij het gemiddelde 5-jaars rentetarief kijken komen we op zo’n 4% (gemiddeld) uit. Dit betekent dat we in zo’n geval minimaal 3% hypotheekrente mogen rekenen.
Doordat er sprake is van een hypothecaire verpanding en de afgeloste lening is gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van de eerste woning is er ook rente-aftrek. Als we uitgaan van volledige aftrekbaarheid en een belasting van 40% kost de nieuwe hypotheek ons 105.000 * 3% -/- 40% = € 1890 per jaar. Een verschil van ruim € 1000 per jaar (3000-/-1890).

Echter het grote voordeel zit in de staart. In plaats van de rente aan de bank te betalen en dit geld nooit meer terug te zien stroomt het in de BV. Stel u houdt deze constructie 20 jaar aan dan is uw BV met 20 * 3% van 105.000 = € 63.000 toegenomen. Deze 63.000 kan weer worden uitgekeerd, bijvoorbeeld als (pre-)pensioen gedurende enkele jaren. Stel u zou daarover wederom 40% belasting betalen dan houdt u hiervan 63.000 -/- 40% = € 37.800 over (bijvoorbeeld 10 jaar lang 3780 per jaar).

De totale rekensom in dit voorbeeld wordt dan: 20 jaar betaald 63.000 minus 40% belastingaftrek = € 37.800 betaald. Daarna uit te keren vanuit de BV 63.000 minus 40% belasting = € 37.800. Per saldo is in dit voorbeeld de hypotheek kosteloos geweest.

In al deze berekeningen moeten we natuurlijk steeds uitgangspunten kiezen. Ik doe dit zo reëel mogelijk, echter deze kunnen natuurlijk in het echt verschillen. Dit kan zowel positief als negatief uitvallen. Sluit u een hypotheek over die niet voor de aanschaf van uw eerste woning is gebruikt dan is er geen sprake van renteaftrek. Of komt de financiering boven de 100% EW uit. Of is de rente hoger of lager.
De hoogte van die aftrek kan ook verschillen. Heeft u nu een hoog inkomen en nauwelijks pensioen dan kan het zijn dat u nu tegen 52% aftrekt en later tegen 19% of 24% krijgt uitgekeerd. Nog mooier! Maar als u werkloos wordt kan de aftrek ook minder worden….. Kortom overleg goed wanneer u tot het aflossen van uw hypotheek overgaat. Voor advies.

Echter alle mooie dingen hebben ook een keerzijde…. Als u namelijk de aflossing doet is het geld waarmee u uw hypotheek aflost wel uit uw BV verdwenen. De centjes zitten dan immers in uw bakstenen. Nu kan zich een vervelend ‘kip-of-ei’ verhaal voordoen. Stel u wordt werkloos en u heeft het geld nodig… De enige mogelijkheid om er aan te komen is de geldverstrekker weer de hypotheek te laten verstrekken. Maar die doet dat niet als u werkloos bent….
Kortom: als u de aflossing doet zorg dat u het geld op de korte termijn niet nodig heeft en/of het op termijn aflost of het plan heeft het huis op termijn te verkopen.

Rogier Kemme
Kemmelot Advies

rogier@kemmelot.nl

Dit bericht heeft 41 reacties

  1. Emile

    Wanneer een ontslagvergoeding wordt ontvangen van bv € 125.000 en je overweegt om een Stamrecht BV op te richten. Hoe interessant is het om bv een deel aan te wenden voor aanvulling op WW en een ander deel in te zetten voor aflossing hypotheek en/of aflossing comsumptief krediet? Ben je in het laatste geval (aflossing hypotheek en aflossing krediet) ook loonbelasting verschuldigd?

    1. Rogier Kemme

      Beste Emile,

      Een vraag ‘Hoe interessant is het…’ is natuurlijk lastig te beantwoorden en hangt helemaal van je situatie af. Het aflossen van je leningen is interessant omdat je geen rente meer hoeft te betalen aan de bank. Als de rente hoog is kan je deze eventueel wat verlagen mits het zakelijk blijft.
      Daarnaast gaat de rentebetaling nu naar je eigen BV (ipv de bank) en krijg je deze dus later weer terug.
      Als je een (gedeelte van je) hypotheek aflost en deze ‘loopt’ in box I dan is de rente ook nog eens aftrekbaar die je betaalt aan jezelf.
      Is er daarnaast nog geld over dan is het prima om hier een aanvulling op je WW mee te doen.
      De aanvulling op je WW is belast inkomen, de aflossing van leningen zijn ook leningen voor de BV, dus daarover dienst geen IB te worden afgedragen.
      Hoop dat je er wat aan hebt!

      Rogier Kemme
      Kemmelot stamrecht BV specialist

      1. Coen Berkhout

        Beste Rogier.
        Ook ik.werkzaam binnen ING krijg straks ontslag vergoeding.ik heb begrepen dat je een bedrag van€.17.500,00 kunt lenen bel.vrij om deze later terug te betalen.ik ben 59 en wil de afkoopsom tot pensioen datum info ww periode als inkomen gebruiken.mag dIt bedrag worden terugbetaald op.het .moment dat er een lijfrenpolis vrijkomt

        1. Rogier Kemme

          Beste Coen,

          Zoals ik het zie lopen er een paar zaken door elkaar. Je mag lenen van je bv. In principe is het zo dat als het geleende bedrag van of aan de bv onder de 17.500 blijft je geen rente verschuldigd bent. Als de bv gaat uitkeren zal het bedrag voor de laatste uitkeringstermijn aan de bv moeten worden terugbetaald.
          Nu begrijp ik dat je jou ontslagvergoeding in de bv wilt laten storten en deze tot aan je pensioen en eerst als aanvulling op je ww (info = in de?) wilt genieten. Dit kan allemaal. De lening dient uiterlijk aan de bv te worden terugbetaald als de bv de maandelijkse aanvulling niet meer kan betalen en de 17.500 euro dus nodig zijn om deze uitkering te kunnen blijven voldoen.
          Ik snap je vraag met de lijfrentepolis niet helemaal. Laat ik het zo zeggen; de lening uit de bv, de uitkeringen uit de bv en de lijfrentepolis staan eigenlijk allemaal los van elkaar…..

  2. Thomas

    Beste Rogier,

    Je geeft aan dat de daadwerkelijke transactie eenvoudig is: de BV betaald de bank van de DGA om de hypotheek af te lossen.
    Hierdoor kwam ik op de volgende vraag:

    Ik heb op diverse sites gelezen dat de Belastingdienst tegenwoordig een hypotheekakte wenst voor ‘stamrecht hypotheken’ zodat de lening voldoet aan zakelijke voorwaarden (ik moet dit nog checken). Stel dat dit zo is, dan moet (volgens mij) de bank toestemming geven om op het onderpand (het huis) een 2e hypotheekrecht te dulden (dit staat bijna altijd in de voorwaarden van elke hypotheek).

    Klopt mijn veronderstelling?
    Stel dat de bank geen toestemming wil geven, zijn er dan nog andere oplossingen om toch de hypotheek naar de stamrecht BV te verhuizen?

    Alvast bedankt,

    Groeten,
    Thomas

    1. Rogier Kemme

      Beste Thomas,

      Dat klopt. Vroeger was een pos/neg-verklaring (onderhandse hypotheekakte) nog voldoende, nu meestal niet meer. Dus idd er moet door de notaris gevestigd worden.
      Als je al een hypotheek hebt is het meestal zo dat bovenop het leningbedrag een extra bedrag is opgenomen (de totale inschrijving is dit) waarop de bank bij executie aanspraak kan maken voor bijvoorbeeld gemaakte kosten en opgelopen betalingsachterstanden. Vaak is dit 30 of 40 en soms 60% van het geleende bedrag.
      De tweede hypotheek – ook bij het aflossen van (een gedeelte van) de eerste hypotheek – komt hier boven op. De inschrijving blijft intact terwijl de schuld afneemt. Vaak zal de eerste hypotheekhouder er dus geen probleem mee hebben. De notaris moet er ook op toezien dat er toestemming wordt gevraagd anders mag er niet een gevestigd worden ( Uitspraak van de notariskamer Amsterdam van 27 december 2011).

      Wordt er toch geen toestemming verleend dan zou je kunnen vragen of een onderhandse akte mag. Het kan alleen zijn dat de lening wordt gezien als een persoonlijke lening uit de BV zonder verpanding en dat de renteaftrek door de fiscus wordt geweigerd ook al betreft het (de aflossing van) een box I lening.

      Rogier

  3. Thomas

    Beste Rogier,

    Hartelijk dank, dit geeft precies antwoord op mijn vraag. Ik heb de vraag uitstaan bij de bank, ik ben benieuwd…

    Groeten,
    Thomas

    1. Rogier Kemme

      Laat het maar weten!

      *Met vriendelijke groet,*

      * ** * *Rogier Kemme* *Kemmelot * *De Ontslagvergoedingspecialist* * * Overtoom 427 1054 JR Amsterdam Tel * ** *020 -775 19 88

      E info@kemmelot.nl W www.*kemmelot.nl* B www,stam-recht.nl T @bankspaar_of_ *bv*

      Mobiel Enno * 06-23 32 69 10* Mobiel Marieken* **06-46 62 88 10* Mobiel Manoesk *06-52 89 25 40* Mobiel Rogier *06-50 80 14 87* * *

      *Kemmelot, de ontslagvergoedingspecialist is een samenwerking tussen Kemmelot stamrecht BV specialist en Vervier Den Haag. Op deze mail is geen interne controle toegepast. *Kemmelot en Vervier stellen zich derhalve niet aansprakelijk voor de inhoud ervan. De* informatie verzonden met dit E-mail bericht is uitsluitend voor de geadresseerde. **Gebruik van deze informatie door anderen dan de geadresseerde is verboden. **Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan.* * * *Is in deze mail een leningovereenkomst mee gezonden dat stellen wij uitdrukkelijk dat wij geen enkele aansprakelijk aanvaarden ten aanzien van het gebruik van deze overeenkomst. De hoogte van het geleende bedrag, de rente en datum van de overeenkomst zijn allen geheel voor eigen verantwoordelijkheid. De leningovereenkomst dient slecht als voorbeeld. Voor het verkrijgen van volledige zekerheid omtrent het zakelijke karakter van de lening dient vooraf de fiscus te worden geraadpleegd.*

  4. Ben van der Wal

    Beste Rogier,

    Ik overweeg mijn hypotheek onder te brengen in mijn stamrecht BV; stel aflossingsvrije hypotheeklening uit BV 100000 tegen 4 % . De bv ontvangt dan 4000 rente/jaar. Indien in oprenting 3 % bedraagt , wat is dan de winst? Mijn inziens slechts 1 % .
    Ik begrijp niet hoe de verplichting inzake oprenting ,welke in Uw voorbeeld niet aan de orde komt, buiten beschouwing gelaten kan worden cq hoe in uw voorbeeld de hypotheeklening per saldo niets gekost heeft.

    Graag uw antwoord,

    Mvg Ben

    1. Rogier Kemme

      Beste Ben,
      Wat betreft je eerste voorbeeld: een oprenting die we nu gebruiken ligt eerder bij de 1% dan de 3% dus het meeste zou winst zijn.
      Als de oprenting hoger ligt kan dat anders liggen. Maar wat maakt dat uit? Is het winst dan betaal je 20% vpb en daarna 25% dividendbelasting, tesamen een belastingdruk van 40% (en geen 45%).
      Wat is in de meeste gevallen je IB…….? Meestal 42%, dus dat is in het voorbeeld niet zo relevant. Daarnaast moet ik blogs ook leesbaar houden.
      Willen mensen meer weten over de oprenting dan kunnen ze bijvoorbeeld dit blog lezen.
      PS: Het is overigens een hardgrondig en hardnekkig misverstand te denken dat rendement dat binnen de oprenting valt ‘verloren’ ogf ‘geen’ rendement is!!

  5. Jorrit

    Kan ik een stamrecth bv ook gebruiken om aan een ander hypotheke te vercshaffen, en kan ik – met datzelfde doel voor ogen- er ook eigen vermogen in storten?

    1. Rogier Kemme

      Ja, een hypotheek voor een derde is mogelijk. Het wordt dan een lening met hypothecaire verpanding. Wat betreft het storten van vermogen. Dat zien we eigenlijk weinig. Maar het is mogelijk. Je kan zowel geld ván als áán een bv lenen. Je moet een lening aan een bv wel goed vastleggen. Om echter te voorkomen dat mensen deze regeling gebruiken om de vermogensrendementheffing te ontlopen is de rente belast in box I.

  6. Marainne

    Beste Rogier.

    In het verleden heb ik een ontslagvergoeding gehad van ongeveer € 55.000 euro, dit staat nu in een bankspaarproduct en kan deze in/over 3 jaar uitlaten keren( staan geen bedragen per uitkeringsjaar in de voorwaarden).
    Is het mogelijk om nu alsnog een stamrecht hieruit op te richten?
    Vervolgens heb ik een hypotheek die de meeste tijd op € 0 euro schuld staat, is echter wel actief,(hypotheek aftrek is volgens mij hierdoor komen te vervallen).
    Misschien interessant om alsnog een stamrecht op te richten vervolgens de hypotheek weer ophogen, en vanuit de stamrecht weer af te lossen?

    mvg
    Marianne

    1. Rogier Kemme

      Marianne,

      Je kan van een bankspaarrekening naar een bv storten. Echter een hypotheek ophogen en daarna met geld uit de bv aflossen kan wel maar levert geen fiscaal voordeel op. Tenzij de opgenomen gelden zijn gebruikt voor verbouwing aan de woning

  7. Jan Schaap

    OK Mooie berekening maar de rente die je zou krijgen op creditgeld van de bank, nu ca 1,7% moet je natuurlijk wel van die 3% aan de stamrecht BV betaald af trekken. Nog steeds is er een mooi voordeel maar toch iets lager dan hier geschetst.

    1. Rogier Kemme

      Jan,

      ik begrijp wat je bedoeld maar daar gaat het in deze berekening niet om. Deze berekening laat zien wat de voordelen van het aflossen van je hypotheek zijn, niet wat het oplevert in vergelijking tot. Als je wil vergelijken kan je de gelden i.p.v. in bakstenen bijvoorbeeld in goud belegt en het levert je 40% rendement op wordt de berekening weer anders…..

  8. arnoud

    Jan Schaap heeft gelijk. De rente over die 105.000 (als je die in de stamrecht BV laat staan) moet ook meegenomen worden in de berekening.
    Als je dit vastzet kan je tot 3% rente krijgen. Dus het is veel voordeliger om je hypotheek niet af te lossen.

    1. Rogier Kemme

      Arnoud,

      Als jij het op een spaarrekening zet blijf je je hypotheekrente betalen aan de bank, nu aan je eigen bv. Daarnaast bepaal je zelf de rente die je aan je eigen hypotheek betaalt (en tegen welke voorwaarden), dat zie ik jou nog niet doen bij de bank. Verder kunnen we toch echt stellen dat de rente op een spaarrekening lager is dan de hypotheekrente. Als je een hypotheekrente hebt die variabel is met 1% opslag en je betaalt 1,3% moet je het lekker laten lopen. Maar de meeste mensen betalen toch eerder tussen de 4 en 6%. Reken het dan nog maar eens door. Of heb je al een spaarrekening ontdekt die je 6% geeft (liefst 5 jaar vast en niet langer, dat geeft nog wat flexibiliteit)
      Daarnaast en nogmaals, het is geen vergelijking met andere opties e je moet doen wat je zelf wilt. Je kunt het ook op oneven zetten in het casino, dan is je rendement 100% (of niks).

  9. Pieter

    De schenkingsvrijstelling is verruimd door het kabinet. Dat is natuurlijk een mooie maatregel maar werkt deze wel in de praktijk? Vereniging van Eigen Huis vermoed dat deze maatregel niet zozeer ten gunste komt van de consumenten. Het geld zal voor een groot deel in de boetepot van de banken belanden. De banken zijn niet van plan om deze boetregeling aan te passen ten gunste van hun klanten.

  10. Daniel

    Beste Rogier,

    Interessant verhaal maar ik vraag me af of ik met eigen vermogen, hetgeen nu 1% rente oplevert, voordeel heb wanneer ik een BV opricht en het vermogen dat ik wil gebruiken voor een woning daarin stort. Ik zou dan vanuit de BV mezelf een hypotheek kunnen geven, tegen bijvoorbeeld 6%, en hypotheekrenteaftrek genieten. De winst blijft dan in de BV maar wordt mijns inziens toch ook belast.

    Wat is dan het voordeel?

    Dank alvast.

    1. Rogier Kemme

      Beste Daniel,

      Mag ik het omdraaien: Waarom zou het wel voordelig zijn als het rendement met loonbelasting (IB) is belast en niet voordelig zijn als het rendement met winstbelasting (VpB/DB) is belast? De ene is 37, 42 of 52%, de ander 40% (gecombineerde heffing). Waarom is het niet voordelig zou ik zeggen?

      Laten we er eens van uit gaan dat alle rente die in bv vloeit winst is. Dan trek je jou 6% af tegen het geldende IB tarief, zeg even gemiddeld 42%. Dan betaal je netto 3,48% rente. De 6% die in de bv komt is winst en deze is belast tegen Vpb 20 en DB 25%. Je houdt netto over 6% -/- 20% = 4,8% -/- 25% = 3,6%. Kortom de hypotheek levert je nog meer op dan die kost (3,48 vs 3,60).

      1. Daniel

        Beste Rogier,

        Bedankt voor het snelle antwoord. Ik kom er eerlijk gezegd niet uit en zie nog steeds geen winst. Dit ligt uiteraard aan mij maar misschien is het met cijfers ipv procenten wat beter te volgen.
        De casus is, ik koop een woning voor 200.000 en betaal die uit eigen middelen omdat ik nu 1% rente krijg van de bank waartegenover staat de vermogensrendementsheffing die per saldo 1,2% is.

        Nu richt ik een bv op en stop daar de 200.000 euro in en vervolgens geef de bv mij een hypothecaire lening tegen 6%, per saldo 12.000 euro per jaar. Stel ik het hypotheekrente aftrek voor 5.000 euro dus dat is mijn winst.

        Echter de BV zal over de 12.000 euro ook vpb enz moeten aflossen.

        Hoe ziet het plaatje er dan in cijfers (euro) uit? Het gaat er over wat blijft er onder de streep over?

        Dank weer.

        Groeten

  11. Daniel

    PS graag je reactie ook naar mijn e-mailadres. Veel dank

    1. Rogier Kemme

      Je redeneert verkeerd om Daniel. Je winst is niet 5000, je kosten zijn 12000 minus 5000 teruggaaf is 7000. Dan gaan we naar de bv, en gaan we denken in opbrengsten. 12.000 komt de bv in, 40% betaal je aan Vpb/DiB en/of IB en dus hou je over 7200. Kosten hypotheek 7000 minus 7200 is -200.

  12. Mevrouw Gwen Allison Grayson

    hello,

    Hier komt een betaalbare lening die uw leven voor altijd zal veranderen, ik ben mevrouw Gwen Allison Graysona gecertificeerd lening kredietverstrekker, bied ik lening aan individuele en publieke sector die behoefte hebben aan financiële bijstand in een lage rente van 3%. Slecht krediet acceptabel, De Algemene Voorwaarden zijn zeer eenvoudig en considerate.The minimum bedrag dat u kunt lenen is $ 3,000.00 tot $ 10,000.000.00 US Dollars.

    Kredietnemer informatie indien geïnteresseerd.

    1) Volledige Namen:
    2) Land:
    3) adres:
    4) Staat:
    5) Sex:
    6) Burgerlijke Staat:
    7) Beroep:
    8) Telefoonnummer:
    10) Maandinkomen:
    11) Next of Kin:
    12) Lening Bedrag dat nodig is:
    13) Lening Duur:
    14) Doel van de lening:

    Zodra u vult het formulier boven, zal ik u Asap stuur mijn lening voorwaarden om voor ons om door te gaan. E-mail: gwenm.graysfinann9911@gmail.com

    Met vriendelijke groeten,
    Mevrouw Gwen Allison Grayson

  13. Wim

    Beste Rogier,
    Ik wil toch graag gebruikmaken van een pos/neg verklaring. Maar ik lees ook dat je denkt dat dat niet altijd voldoende is.
    Wat is mijn risico ? of kan ik vooraf toestemming aan de belastingdienst vragen voor zo’n constructie.
    Is dan 6 % zo’n beetje het max rentepercentage dat je mag hanteren (hoger percentage = meer renteaftrek).

    Dank voor je reactie.

    Wim

    1. Rogier Kemme

      Een pos/neg wordt niet meer geaccepteerd wanneer je de rente wilt aftrekken in box I Wim.

      1. Wim

        Rogier,
        Dat is kort en heel duidelijk. Dank voor je reactie.
        Heeft de Belastingdienst daar ook over gepubliceerd ?

        Groet,
        Wim

        1. Rogier Kemme

          Beste Wim,

          Nee. Volgens mij niet. Maar wij spreken de inspecteurs regelmatig.

  14. Guido

    Beste Rogier,
    Het verstrekken van een hypotheeklening door de stamrecht-BV moet onder zakelijke voorwaarden. Aan de meeste eisen kan je mijns inziens eenvoudig voldoen, zoals hypotheekakte die aflossingsvrij is en een rentepercentage gebaseerd op een vergelijkbare lening bij een grootbank (zie de website van een grootbank). De stamrechtuitkeringen zijn uitgesteld, dus de komende jaren kan de BV zonder meer aan haar verplichtingen voldoen.
    Als je werkeloos bent heb je meestal – tijdelijk – een lager inkomen (in eerste instantie WW). Speelt dat nog mee in het bepalen van de zakelijkheid van de voorwaarden? Zo ja, kan dat worden gecompenseerd door bijvoorbeeld de overwaarde van het huis in combinatie met privévermogen?
    Groet, Guido

    1. Rogier Kemme

      Goeie vraag Guido. Allereerst is van belang of hier bij ingang van de overeenkomst sprake van is of niet. Is dit zo dan In principe ben je als werkloze minder solvabel en dus zou er een reden zijn een hogere rente (risico-opslag) en/of verpanding te hanteren.

  15. ADH

    Beste Rogier,

    Ik ben voornemens dit jaar vanuit mijn stamrecht 15.000 in te lossen op mijn, bestaande, aflossingsvrije hypotheek. Hoe hard is de eis van de belastingdienst om bij het aangaan van een onderhandse hypotheek deze bij de notaris op te laten maken en als zodanig in te schrijven? In het verleden was het toch zo dat je voor dit soort onderhandse leningen naar de notaris hoefde? Ik kan toch aantonen dat het geld van de stamrecht direct naar de bank wordt overgemaakt conform de onderhandse acte??!! Uit dit handelen, kan de fiscus opmaken dat deze overeenkomst bedoeld is voor de aanschaf van de woning en dat daarmee het recht op de HRA , ook voor die 15.000, blijft bestaan.
    Mvg
    Alex

  16. Guido

    Beste Rogier,

    Met een hogere rente verhoog je natuurlijk het risico op het niet kunnen nakomen van de afspraken… Maar goed, dat je bij een hoger risico meer rente wil afspreken, begrijp ik als regel. Maar als er weinig risico is (zie hieronder), dan hoef je toch geen hogere rente te hanteren?

    Ik heb vooralsnog alleen een WW-uitkering en de verhouding hypotheek/WOZ-waarde is momenteel minder dan 80% (dan heb ik geen rekening gehouden met het bedrag dat al op het bankspaardeel bijeen is gespaard); indien nodig kan deze verhouding begin januari door aflossing naar onder de 70% (liever niet, want het deels oversluiten van de hypotheek maakt gebruik van dezelfde boetevrije aflossing in 2014).

    Mijn stelling is dat mijn stamrecht-BV bij oversluiting (van een deel van mijn aflossingsvrije hypotheek) zeer weinig risico loopt (eigenlijk alleen het risico dat mijn huis de komende tijd nog wat in waarde daalt en bovengenoemde percentages daardoor iets stijgen) en altijd ruim voldoende zekerheid heeft, omdat het huis bij verkoop meer oplevert dan het totaal aan eerste en tweede hypotheken. Een bank zal aan het oversluiten van een deel van mijn hypotheek niet meewerken (ook al loopt de bank ook geen risico), omdat een bank een wettelijke zorgplicht heeft die de stamrecht-BV niet heeft. Als ik de rente niet meer betaal, dan verkoopt de bank of de stamrecht-BV mijn huis maar. Het wordt mijns inziens pas onzakelijk als de stamrecht-BV niet overgaat tot verkoop van mijn huis als ik de rente niet meer betaal. Kortom, in mijn situatie is mijn inkomen niet relevant. Hoe zie jij deze redenering? Mis ik wat?

    Verder vroeg ik me af, wat is een acceptabel percentage van de ontslagvergoeding om te beleggen in een (mijns inziens risicoloze) hypotheeklening aan jezelf?

    Ik wil natuurlijk voorkomen dat de BD achteraf stelt dat de hypotheeklening niet zakelijk genoeg is en dat ik vervolgens direct belasting, revisierente etc. over de waarde van het stamrecht moet betalen.

    Dank alvast voor je reactie.

  17. Arie

    Beste Rogier, ik heb 75.000 in de stamrecht bv zitten en een aflossingsvrije hypotheek waarbij sprake zal zijn van onderwaarde bij verkoop. Ik dreig over enige maanden vanuit de WW in de bijstand te komen omdat er geen zicht is op werk.

    Hoe kan ik nu het beste handelen om te voorkomen dat ik het geld van de stamrecht bv moet opeten alvorens men mij bijstand gaat geven. Is het raadzaam om in dit geval het geld vanuit de stamrecht als hypotheek te verstrekken of kan ik het beter aan mezelf lenen als een PL waarna het staks verdwenen is en ik wel aanspraak op de bijsatnd kan maken. Ik heb er jaren voor betaald en zal zou mijn huis en eigen spaargeld op moeten eten, daar heb ik dus even geen zin in, ik baal al genoeg van het feit dat ik nu door boventalligheid aan de zijlijn sta en geen maatschappelijke bijdrage mag leveren.

    Wat is het advies in deze?

    1. Rogier Kemme

      Arie,

      Het hangt er van af hoe oud je bent. Boven de 50 heb je een vermogenstoets daaronder niet. Gaat om de datum waarop je werkloos wordt.
      Of je met een hypotheek ze om de tuin leidt…..? Ik weet et niet. Ik zou de gemeente eens bellen.

  18. Rob

    Ik snap eea nog steeds niet.
    Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek (2,89%) op de laatste 60.000 euro.
    Waarom zou ik het vermogen uit mijn stamrecht halen en de 60.000 euro aflossen, waarbij de de rente terug in de stamrecht laat vloeien ?
    Aan het einde van het verhaal moet toch die 60.000 euro ook terug in de stamrecht, waardoor ik per maand meer moet betalen dan wanneer ik de 60.000 euro uit de stamrecht ga lenen (rente + aflossing).

    1. Rogier Kemme

      Beste Rob,

      Ik snap je redenering niet. Je zegt: “….waardoor ik per maand meer moet betalen dan wanneer ik de 60.000 euro uit de stamrecht ga lenen (rente + aflossing).” Je leent de 60.000 toch uit de stamrecht?!
      IK heb het idee dat je ergens verkeerd om redeneert. Het voordeel zit ‘m er in dat je het geld dat je normaal aan de bank betaalt (de rente) nu aan je bv betaalt waardoor je deze weer terug ontvangt. Maar je MOET niks hoor!

      1. Rob

        Hi Rogier, ik probeer het nogmaals uit te leggen wat de situatie is.

        Ik leen 60.000 euro uit de stamrecht en betaal dit aan de bank waardoor de hypotheek bij de bank vervalt.
        Ik betaal dan geen rente meer per maand van 2,89% over het uitstaande bedrag…..let op, ik heb geen aflossing over de 60.000 euro.
        De stamrechtrekening is wel geslonken met 60.000 euro waardoor ik minder rente aan het eind van het jaar krijg over de stamrechtrekening.
        Voor de hypotheek heb ik met mij zelf een rente afgesproken van bv +/-2% rente (zelfde rente welke ik van de bank krijg over de stamrechtrekening), en welke ik iedere maand aan mijn eigen stamrecht moet betalen.
        Ik “verlies” dus de rente, welke gelijk is aan de bank, over deze 60.000 euro op de stamrechtrekening.
        Daarnaast zal ik ook de 60.000 euro terug moeten betalen aan de stamrechtrekening cq krijg minder (60.000 euro) aan het eind van de rit van de looptijd van de stamrechtrekening.
        Ook snap ik de belasting aftrek niet welke ik nu wel kan doen over de uitstaande 60.000 euro bij de bank.
        Kan ik de 2% rente die ik betaal aan de stamrechtrekening ook aftrekken bij de belasting of is het een sigaar uit eigen doos voor de belasting ?
        Het lijkt voor mij een constructie met een beperkte en een aflossingsvrije hypotheek iets waar ik weinig of niets mee opschiet en zelfs erbij inschiet.
        Natuurlijk kan ik er helemaal naast zitten aangezien dit voor mij (gelukkig) geen dagelijkse kost is.

  19. Rogier Kemme

    Beste Rob,

    Waarom spreek je met jezelf een rente af van 2%? Ten eerste accepteert de fiscus dat niet en ten tweede is dat helemaal niet voordelig. Je betaalt toch aan jezelf?! Daarnaast is het ook nog eens volledig aftrekbaar!

    Oude situatie:
    ontvangt rente bij bank 2% over tegoed in bv.
    betaalde rente aan de bank 3%
    terug van de belasting 40% van 3% = 1,2%
    netto betaalt dus 1,8%
    Saldo: +0,2%

    Nieuwe situatie: Hypotheek bij bv
    ontvangen rente bij bank 0%
    betaalde rente aan de bank 0%
    betaalde rente aan bv 4%
    terug van belasting 40% van 4% = 1,6%
    ontvangen rente in de bv 4%
    Saldo: + 1,6%

    Zolang de vergoeding (rente) die jij betaalt aan je bv hoger is dan de vergoeding die je krijgt op de bank – en dat is al snel zo – heb je altijd voordeel.
    Hoop dat het zo duidelijk is!

    Rogier

    1. Guido

      Beste Rogier,

      Is het niet zuiverder om in jouw voorbeeld voor de situatie van Rob ook de inkomsten die je uiteindelijk via de BV krijgt netto te maken? Of maakt dat niet uit voor de vergelijking?

      Verder vroeg ik mij af of het fiscaal geaccepteerd is, en zo ja of het ook interessant is, om eigen geld aan je BV te lenen en vervolgens vanuit je BV een hypotheeklening aan jezelf te verstrekken (of de hypotheeklening aan jezelf te verhogen). En zo ja, moet je als privégeldverstrekker dan zekerheden van de BV vragen?

      En is het mogelijk/interessant als een vriend of familielid geld aan je BV leent en de BV vervolgens een hypotheek aan jezelf verstrekt? En moet de BV dan zekerheden geven aan die vriend of dat familielid?

      Dank alvast voor je reactie.

      Guido

Laat een reactie achter