Je bekijkt nu 2021 Beleggen in de BV, een overweging…

2021 Beleggen in de BV, een overweging…

Mocht u overwegen in uw BV wat geld te beleggen dan kan ik misschien met deze bijdrage op een goede gedachten brengen. Gaat over hoe u er tegenaan kijkt, ik ga hier verder geen advies geven waar u in moet investeren.

Als u wat (spaar-)geld heeft en dat heeft dat de afgelopen jaren nooit in aandelen belegt dan heeft u daar misschien vrede mee. Maar u zal misschien toch wel eens met een scheef oog naar een paar aandelen hebben gekeken en gedacht: als ik daar nu eens een paar jaren geleden wat van gekocht had…. 

Het aandeel Microsoft bijvoorbeeld, dat is de afgelopen vijf jaar vier keer zoveel waard geworden, of het aandeel Apple, dat nu vijf keer zoveel waard is. Maar ook het afgelopen jaar was goed, waarin bovenstaande aandelen respectievelijk anderhalf en twee keer zoveel waard werden….

De reden waarom u dit niet gedaan heeft is waarschijnlijk het gebrek aan zekerheid. En daar kan ook ik niks aan veranderen. Toch kan ik u wel eens een overweging meegeven. Want ik hoor vaak dat mensen meestal niet weten waar ze in moeten beleggen omdat ze er te weinig verstand van denken te hebben.

Maar het probleem zit hem niet zozeer in het feit dat u er geen verstand van heeft, maar dat de hoeveelheid informatie zo eindeloos groot is dat u het gevoel krijgt er te weinig van te weten. Dat gevoel wordt nog eens gevoed door het feit dat er mensen rondlopen die zich beleggingsexpert noemen,en waarvan u denkt dat ze er meer verstand van hebben. 

Dat zou zomaar kunnen, maar of zij ook beter beleggen is maar zeer de vraag.

Ik durf zelfs te zeggen dat u met een beetje gezond verstand misschien wel een betere belegger bent dan menig specialist. En dit is geen opmerking om u te paaien, dit meen ik serieus en ik zal uitleggen waarom.

Beleggen heeft namelijk maar voor een beperkt gedeelte met kennis te maken. De kennis over een bedrijf is namelijk altijd beperkt. Uit de jaarrapportages kan je winst en omzet halen, en als je goed ‘de boeken’ kunt lezen misschien nog wel meer. Maar dat zegt niets over hoe een bedrijf er volgend jaar uitziet. Kijk waar Boeing anderhalf jaar geleden stond nog voor corona en de 737 max. 

Bovendien weet je nog niets van de strategie. Dan kan je vooruitzichten of interviews met kenners lezen maar daarmee weet je nog niet wat ‘de markt’ doet. Met welke strategie had een bedrijf zich bijvoorbeeld tegen de corona-crisis kunnen wapenen? 

‘Ik beleg alleen in bedrijven waarvan ik snap wat ze doen.’

Hou dus op met beleggen over de ‘kennisboeg’ te gooien. Kijk er eens heel anders tegenaan. Zo komt een van de weinige zinnige beleggingsadviezen die ik ooit gehoord heb van Warren Buffet, de grootste belegger ter wereld, hij zei: 

Mijn advies: neem deze uitspraak als leidraad als u gaat beleggen. Deze uitspraak heeft namelijk gelijk een aantal consequenties. Allereerst betekent het dat een hele hoop bedrijven voor u niet interessant zijn om in te beleggen. U heeft – waarschijnlijk net zo als ik – bij de meeste bedrijven geen flauw idee wat ze doen. Bij de Amerikaanse beurs heb je bij Apple, Coca-Cola of IBM misschien wel een beetje een idee maar als ik naar de namen op de Nikkei (beurs Tokyo) kijk…dat is voor mij Chinees. Not a clue.

Nu kunt u natuurlijk uw kennis gaan verbreden, maar heeft u zin om een bedrijf op internet in te tikken en te gaan kijken wat het doet? Als een bedrijf bijvoorbeeld ‘grondstoffen levert aan de petrochemische industrie’ heeft u er dan een gevoel bij? Waarschijnlijk niet….

Daarvoor zou ik de invalshoek vernauwen: Geef u uzelf altijd een reden om in een bedrijf te beleggen. 

Beleg alleen in een bedrijf waar u iets mee heeft’

Oftewel, beleg alleen in een bedrijf dat producten of diensten levert waar u iets mee heeft. Kijk naar wat het bedrijf doet. Welke dienst of welk product levert het? Wat vind u van dat product? Heeft u er geen mening over, doe er dan niks mee. Vind u de producten fantastisch, kijk dan of het aandeel iets voor u is.

Stel u bent gek van Apple producten. De Iphone vind u fantastisch en als Apple met een nieuw product komt gaat u snel kijken wat het is. U zou kunnen besluiten aandelen Apple te kopen. Als u op deze manier belegt heeft dat een aantal voordelen:

Allereerst is het bezit van zo’n aandeel prettig. U bent mede-eigenaar geworden – al is het misschien maar voor een klein gedeelte – van een organisatie die iets op de markt brengt wat u waardeert.

 Als het aandeel niet doet waar u op had gehoopt kunt u er mee leven. Als uw enige aankoopmotivatie het verkrijgen is van rendement krijgt u spijt van uw aankoop zodra de waarde onder de aanschafprijs komt. Echter als u in een bedrijf belegt omdat u achter het product staat bent u niet zo gefrustreerd als het aandeel daalt ipv stijgt. U heeft het aandeel immers met een bepaalde reden gekocht. U voorkomt cognitieve dissonantie.

Maar er is nog iets: stel u heeft uw aandelen Apple al enkele jaren in bezit. U heeft ze destijds gekocht omdat u de mobiele telefoons geweldig vindt. U begrijpt dan volledig waarom er zoveel verkocht worden, u koopt ze immers zelf ook. Maar het afgelopen jaar vindt u de smartphones van Apple minder geworden. Het design is minder mooi en de functionaliteit neemt in vergelijk met andere smartphones af. U twijfelt zelfs om op Android over te stappen en een Samsung te kopen (dat laatste moet u niet doen hoor). 

Zou u dan nog steeds een aandeel Apple kopen? Waarschijnlijk niet. Maar zoals u zijn er waarschijnlijk honderdduizenden, en die twijfelen misschien ook wel of ze weer een Apple kopen, en dat zal dan terug te zien zijn in de omzet, en dus in de winst en dus uiteindelijk in de koers. Kortom u heeft gevoel bij het product en bent beleggingexpert op basis van uw eigen ervaring.

Als laatste is er nog een voordeel. . U koopt een product of neemt een dienst af waarover u zeer te spreken bent. De kans is groot dat u zich wat meer gaat verdiepen in dat bedrijf. Wie is dat bedrijf, wie zit erachter, staan ze op de beurs, wat doet het aandeel, waarom gaat het omhoog of omlaag….? Kortom u ontwikkelt zich als als belegger.

Mijn laatste advies is: Als u gaat beleggen, doe het alleen met geld dat u kunt missen, denk niet te moeilijk en heb er een beetje plezier in. Beleggen is namelijk echt leuk. Ben niet zo gehecht aan dat exacte saldo. Heb plezier aan het bezit hebben van een waardepapier dat op termijn waarschijnlijk toch wel in waarde toe neemt. 

Als u het eng vindt begin dan met weinig. Nergens staat geschreven dat u veel geld moet beleggen.

Rogier Kemme

rogier@kemmelot.nl

Laat een reactie achter