Geplaatst in Stamrecht BV's

Let op! Sparen kost geld!

Let op! Sparen kost geld!Sparen is lekker veilig. Je kunt er geen geld mee verliezen (bankfaillissementen even uitgesloten) maar het levert ook niet veel op….. Sterker nog, de inflatie is hoger dan de rente! Sparen heeft alleen zin als het gaat om regelmatig geld opzij zetten voor een vakantie of een grote uitgave. Sparen voor vermogensopbouw heeft geen zin. De inflatie is over het algemeen hoger dan de opbrengst op uw spaarrekening en dan heb ik het nog niet eens over eventuele fiscale afdrachten en kosten van uw Stamrecht BV. Wilt u uw vermogen laten groeien of minimaal in stand houden, rekening houdende met inflatie, zult u dus moeten gaan beleggen. Waarom denk u dat pensioenfondsen beleggen en niet alles gewoon op een spaarrekening zetten.
Nu hoor ik u meteen denken ”dat is toch gevaarlijk” en “daar kan ik mijn geld mee verliezen”. Helemaal niet. Er is een verschil tussen beleggen en speculeren. Met speculeren kunt u (al uw) geld verliezen. Beleggen is anders. Natuurlijk heeft u met beleggen te maken met beweeglijkheid van uw vermogen maar door er op een verstandige manier mee om te gaan kan je dat verkleinen.
Tegenwoordig mag u uw handen dichtknijpen als u een rentevergoeding krijgt van 1,9% en dat is nog best hoog als we kijken naar de Europese marktrente. De rentevergoeding in België en Duitsland liggen nog lager dan hier. De enige reden waarom u in Nederland een hogere rente krijgt is omdat de Nederlandse banken problemen hebben en hun balans op orde willen krijgen en dat doen ze graag met uw spaargeld.
Als u gaat beleggen in obligaties, aandelen of vastgoed krijgt u ook een vergoeding in de form van rente, dividend of huurinkomsten. Dit varieert momenteel tussen de 2% en 6%, hoger dan een rentevergoeding op een spaarrekening.

sparen, obligaties en aandelen

Bovenstaande grafiek laat mooi zien wat er met € 100 was gebeurd als u dat op een spaarrekening had gezet, in obligaties of in aandelen had belegd. Natuurlijk kunnen deze beleggingen bewegen vanwege de waan van de dag op de beurzen maar dat corrigeert vanzelf weer. Iedereen is op zoek naar rendement. Stel u heeft een portefeuille met een gemiddelde dividenduitkering van 4% en dat is het rendement wat u nodig heeft binnen uw stamrecht BV, maakt de tussentijdse koersbeweging dan nog wat uit? Zolang ze dat maar betalen is er geen probleem. Maar daarmee heeft u ook te maken met geld op een spaarrekening. Die kan ook worden aangepast.
Beleggen is niet gevaarlijk mits u zich houd aan een paar regels:
– Zorg voor een goede spreiding. Beleggen is niet alleen het kopen van aandelen. Daar horen ook obligaties, vastgoed, edelmetalen en grondstoffen bij.
– Beleg wereldwijd
– Zorg dat u de tijd heeft met beleggen. Als u het geld binnen twee jaar nodig heeft moet u dat absoluut niet beleggen. Meestal is echter niet het hele bedrag in één keer nodig als onttrekking binnen de Stamrecht BV maar maandelijks een deel. Hou dat deel dan apart op een spaarrekening en beleg de rest. Na één jaar kan er dan weer een deel van de winst of dividenduitkering worden overgeheld naar de spaarrekening om weer voor twee jaar een buffer te hebben en dat kunt u elk jaar herhalen.
– Ga niet op zoek naar het hoogste rendement maar zorg voor een goed gemiddeld stabiel rendement. Overigens mag u binnen de stamrecht BV niet teveel risico nemen met beleggen
– Heeft u er geen verstand van laat u dan door een professional begeleiden.
Natuurlijk is de doelstelling van elke stamrecht BV verschillend. Sommigen hebben meteen geld nodig als aanvulling op een uitkering en anderen kunnen het wat langer laten staan of hebben het zelfs helemaal niet nodig. Feit is wel dat iedereen graag rendement wil behalen binnen zijn stamrecht BV om er zo lang mogelijk mee te doen. Of het verstandig is te gaan belegging binnen Uw stamrecht BV kan ik aangeven door een inventarisatie te maken van uw eisen, wensen en doelstellingen. Indien beleggen past binnen Uw Stamrecht BV heb ik een aantal interessante varianten, waarbij risicobeheersing het uitgangspunt is. Deze varianten zijn passen binnen een stamrecht BV en laten een gemiddeld rendement zien wat substantieel hoger ligt dan de spaarrentevergoeding. In een geheel vrijblijvend gesprek van ongeveer een uur kan ik u laten zien wat de mogelijkheden zijn. En u hoeft natuurlijk ook niet het hele bedrag binnen uw Stamrecht BV (in een keer) te gaan beleggen. Stel het rendement op beleggen is 10% en om uw doelstelling te halen is 5% voldoende, dan hoeft u ook maar de helft te beleggen.

U kunt met Kemmelot contact opnemen om een geheel vrijblijvende afspraak met mij in te plannen. Zij zullen als vast een eerste inventarisatie maken aan de hand van een aantal vragen.

Mike Willems
Onafhankelijk beleggingsspecialist

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

2 gedachten over “Let op! Sparen kost geld!

  1. leuk grafiekje (tekst niet gelezen), echter dat is over een periode van 60 jaar. hoe ziet dat er over de afgelopen 5 à 10 jaar uit? Ik heb geen 60 jaar meer voor de boeg, voordat ik rendement op mijn “investering” “nodig” ben

    1. Die grafiek heb ik niet voorhanden Kasper, maar de moraal is dat op een spaarrekening het veruit het langzaamst gaat.
      Wat overigens belangrijker is wat het de aankomende 5 of 10 jaar is 😉 En ik denk dat met de stijgende beurzen en lage rente dat alleen maar meer wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s