Je bekijkt nu Objectief advies?

Objectief advies?

Al enige tijd bekijk ik de partijen die zich bezighouden met het geven van advies rondom ontslagvergoedingen. Het is best lastig daar een goed beeld van te krijgen. Als ik de woorden gouden handdruk of ontslagvergoeding in tik volgen er de nodige partijen.

Maar is dit wel zo? Als ik bij een aantal hits kijk die op de eerste pagina van google staan, blijken ze vaak naar één en dezelfde partij te verwijzen: de Gouden Handdrukspecialist. Als ik wat meer sites open dan kom ik nog wat andere namen tegen: VRB-belastingadviseurs is een goede nummer twee.

Als ik verder doorga wordt de spoeling dunner. Er komt zo hier en daar een tussenpersoon langs of een advocatenkantoor. Ook wordt er links en rechts flink op los geadverteerd – adwords. Naast bovenstaande partijen valt op dat enkel banken en verzekeraars veel voorbij komen, ABN-AMRO, OHRA en nog een paar…

Omdat ik met mijn adviesbureau advies geef over ontslagvergoedingen of gouden handdrukken (het is maar welke benaming u prefereert) kom ik in aanraking met banken. Logisch, je kan er een bankspaarrekening onderbrengen en bij het oprichten van een stamrecht BV zal deze ook gekoppeld moeten worden aan een bankrekeningnummer.

Aan de bank waar ik het meeste mee werkte, vroeg ik eens wie de grootste partijen waren waar mensen hun ontlagvergoeding onderbrengen. Zij zien immers de aanvragen voor bankrekeningen voor stamrecht BV’s met enige regelmaat voorbij komen. Wel, mijn conclusie op basis van de zichtbaarheid lijkt ook op te gaan voor het marktaandeel.

De eerder genoemde partijen lijken samen ca 20% marktaandeel te hebben, daarnaast doen de banken veel bankspaarrekeningen en zijn er nog legio tussenpersonen die met enige regelmaat – de één wat hoger dan de ander – zaken aanbrengen.

Maar hoe objectief is dit advies, vraag ik mij af? Als de twee grootste partijen belastingadvieskantoren zijn? VRB zegt het eerlijkheidshalve zelf al in de naam, maar de Gouden Handdrukspecialist is een dochter van W&P belastingadviseurs. De handel voor een belastingadvieskantoor zit hem in het doen van aangiften voor de belasting.  Als je iemand met een ontslagvergoeding een lijfrente of een bankspaarrekening adviseert, valt er weinig aangifte te doen. Een stamrecht BV loont echter wel degelijk de moeite. Hier moeten ieder jaar jaarcijfers voor worden opgemaakt en er moet aangifte worden gedaan.

Nog sterker geldt dit voor een bank. Zij kunnen eenvoudigweg niets anders dan u een bankspaarrekening aanbieden. Een BV oprichten kunnen ze niet en een lijfrente kan slechts door een verzekeraar worden aangeboden.

En dan zijn er nog die legio tussenpersonen die zeggen hierin advies te geven. Maar hoeveel tussenpersonen weten hoe je een stamrecht BV opricht? Hebben ze een notaris in dienst? Weten ze hoe je een stamrechtovereenkomst moet opstellen…?

Eenieder die een ontslagvergoeding in het vooruitzicht krijgt gesteld doet er goed aan degelijk advies in te winnen. Kijk daarbij welke belangen er liggen en of de aanbieder in kwestie wel in staat is u een keuze aan te bieden. Is dit laatste niet het geval dan is een advies nauwelijks een advies te noemen!

Laat een reactie achter