Je bekijkt nu Uitstel of afstel? (oriënteren is prima…..maar wacht niet tè lang!)

Uitstel of afstel? (oriënteren is prima…..maar wacht niet tè lang!)

Enige tijd geleden belde een mevrouw ons. Ze was ons op het spoor gekomen via de website kemmelot.nl en wilde nu toch eens wat met haar ontslagvergoeding doen. Op zich niets vreemds: het ging om een ontslagvergoeding van ca € 70.000. Het bedrag was al vastgesteld, het stond zelfs al enige tijd gereserveerd. Sterker nog, het stond al 3 jaar geparkeerd bij haar werkgever want mevrouw had er recht op sinds september 2009, de datum van haar ontslag!

Mede omdat mevrouw van plan was een nieuw huis te  (laten) bouwen en daarvoor geld nodig had, was een stamrecht BV zeker een mooie optie (zie: uw eigen geldverstrekker). Eenmaal op kantoor terug besloot ik eerst te gaan kijken wat er staat geschreven over de termijn waarin een ontslagvergoeding geacht dient te zijn opgenomen cq aangewend. Ik wist dat de fiscus een redelijke termijn hanteert om je keus te kunnen maken…maar wat is redelijk? Nog niet zo lang geleden – eind december 2011 –  is er hierover een uitspraak geweest.

Vraag: (……) De werknemer wordt (dan) een redelijke termijn gegund om zich te oriënteren en een besluit te nemen over het soort stamrecht, stamrechtspaarrekening of stamrechtbeleggingsrecht en over de uitvoerder daarvan. In de praktijk blijkt behoefte te bestaan aan meer duidelijkheid over de lengte van en de voorwaarden voor die termijn en over de stalling van het geld in de tussentijd. Wat is in dit soort situaties een redelijke termijn?

Antwoord: (……)In alle gevallen kan een termijn van 6 maanden als redelijk worden aangemerkt. De ontslagvergoeding moet derhalve binnen 6 maanden na de toekenning zijn ingebracht in een stamrecht, een stamrechtspaarrekening of een stamrechtbeleggingsrecht, dat of die voldoet aan de wettelijke regels.

In de situatie waarin het niet mogelijk is om de ontslagvergoeding binnen de gestelde termijn van 6 maanden in te brengen in een stamrecht, een stamrechtspaarrekening of een stamrechtbeleggingsrecht, zal de (ex-)werknemer tegenover de inspecteur aannemelijk moeten maken dat in zijn geval de redelijke termijn nog niet is verstreken.

Met andere woorden: Als de ontslagvergoeding langer dan 6 maanden geleden is toegekend en je hebt als (ex-)werknemer geen goede reden waarom je het geld binnen die tijd niet hebt aangewend dan mag je het niet meer onbelast in een stamrecht BV of bankspaarrekening storten. Kortom: Als een ontslagvergoeding op u wacht: oriënteren is zeker goed, maar uitstel van uw beslissing kan letterlijk afstel betekenen!

Laat een reactie achter