Beleggen is als vliegen

vliegen
Veel mensen zijn niet tevreden hoe hoog rendement ze halen op hun bankspaarrekening of de spaarrekening van hun stamrecht bv. Beleggen is een optie, maar dat brengt risico’s met zich mee. beleggingsspecialist Mike Willems vergelijkt beleggen met vliegen. Je bereikt je doel, maar soms heb je turbulentie.

Einddoel

Dat financiële markten de laatste jaren nogal heftig bewegen zal niemand zijn ontgaan. Fluctuaties zijn fors en bij tijd en wijle kleuren de koersborden vuurrood. Per saldo niet een omgeving waar beleggers vrolijk van worden.
Als belegger begeeft u zich in de markt met een specifieke doel voor de lange termijn. Dit is geen activiteit waar een belegger in het hier en nu vrolijk van zou moet worden, maar op het moment dat het einddoel is bereikt. Tenzij het nu duidelijk is dat het einddoel nooit behaald gaat worden natuurlijk. Vaak wordt geopperd dat de reis naar een eindbestemming belangrijker is, dan de eindbestemming zelf. Bij beleggen is ‘de eindbestemming’ (het doel) veruit het belangrijkst. De reis er naartoe moet echter wel worden ondergaan en kan soms gepaard gaan met enige fluctuaties.

De enige reële optie

Stel u wilt naar Australië, maar met de boot duurt te lang gezien de tijd die u heeft en u durft niet met het vliegtuig omdat u vliegangst heeft. U kunt dan proberen met de auto te gaan. U zult vele kilometers afleggen maar het einddoel nooit bereiken. Om uw eindbestemming te bereiken is het vliegtuig de enige reële optie en zult u de vliegreis onder invloed van soms hevige turbulentie moeten ondergaan. Niet vliegen staat gelijk aan het niet bereiken van de eindbestemming. Dit proces is grotendeels te vergelijken met beleggen. Ondanks de soms moeilijke tijden is beleggen vaak de enige reële optie om op termijn een reëel uitzicht te hebben op het einddoel wat u ten doel heeft gesteld.

In slaap laten wiegen

Sparen lijkt momenteel echter voor sommigen de enige juiste optie. Het einddoel zal dan echter niet worden gehaald gezien inflatie en kosten van het in stand houden van uw stamrecht BV. Een vaak gehoorde opmerking is dat sparen tijdelijk is en als de rust weer is wedergekeerd we wel een keer gaan kijken hoe een hoger rendement te halen dan sparen. De praktijk leert echter dat die keuze helemaal niet of veel te laat wordt gemaakt. Het voelt immers veilig aan uw geld op een spaarrekening te hebben terwijl de markten heftig bewegen. Het effect is echter dat de meeste ’tijdelijke’ spaarders zich in slaap laten wiegen en pas wakker worden als ze door de media worden overspoeld met verhalen over hoe fantastisch het wel niet gaat op de beurzen. Op dat moment is de grote koerssprong alweer achterwege en bent u te laat. Om uw einddoel te bereiken is er maar één optie, en dat is (deels) beleggen.

Enige turbulentie hoort bij beleggen

Beleggen is als reizen met het vliegtuig en dat gaat soms gepaard met turbulentie (fluctuaties). Maar iedereen die wel eens heeft gevlogen weet dat turbulentie kort en (soms) hevig kan zijn, maar u blijft wel vliegen en komt aan op de plaats van bestemming. Soms hebben we echter te maken met een heftige storm of onweersbui en kan het verstandiger zijn een andere route te kiezen (andere beleggingscategorie) of zelfs even een tussenlanding te maken (naar cash gaan) om rustig te wachten tot de storm is gaan liggen. Is de storm gaan liggen dan zetten we de reis weer voort. Deze tussenlanding maken (het naar cash gaan) is om een crash (in uw portefeuille) te voorkomen. Met dit “tijdelijk” naar cash gaan bedoel ik niet plotseling gaan sparen en zoeken naar de hoogste rente. U moet het zien als wachten op het vliegveld om weer te kunnen gaan boarden om uw reis voort te zetten. Als u het vliegveld verlaat, zult u de oproep om te gaan boarden missen en daarmee het vliegtuig. Dus ‘stay in the game’ en weet dat een ervaren piloot (beleggingsadviseur of vermogensbeheerder) een crash (in uw portefeuille) kan voorkomen. Ik moet er wel bij zeggen dat ook beleggen niet de garantie biedt dat het einddoel wordt behaald. Niet beleggen (sparen) geeft echter een 100% garantie dat het einddoel NIET zal worden gehaald. Om de eindbestemming te bereiken moet enige turbulentie tijdens de reis dus voor lief worden genomen. Waarom denk u dat pensioenfondsen beleggen. Niet omdat ze met sparen aan hun toekomstige verplichten kunnen voldoen.

Mike Willems
Beleggingsspecialist voor Kemmelot

Laat een reactie achter