Geplaatst in Algemeen, Stamrecht BV's

Vanuit uw stamrecht BV uw hypotheek aflossen: Wat kost dat?

Slak zijn huisVeel mensen die bij mij komen en een stamrecht BV overwegen willen graag meer weten over de mogelijkheid hun hypotheek(gedeeltelijk) af te lossen. Dit is inderdaad een mogelijkheid, en ook een mogelijkheid die heel aantrekkelijk kan zijn. Echter voordat het zover is, wat zijn de kosten hiervan?
Allereerst vraag je een aflosnota aan bij de bank over dat gedeelte van de hypotheek – of de gehele hypotheek – wat je af wilt lossen. De bank maakt dan een berekening van de openstaande schuld vermeerdert met een eventuele boeterente. Van een boetrente is alleen sprake als de hypotheeknota wordt opgevraagd als de rentevastperiode – indien daar sprake van is – nog niet is afgelopen. Deze berekening van de boeterente is meestal gebaseerd op de contante waarde methode. Deze houdt in: het verschil tussen de rente welke betaald wordt minus de huidige rente van de bank maal de restant rentevastperiode maal het (af te lossen) hypotheekbedrag. Oftewel: het bedrag dat de bank ‘misloopt’ als het dezelfde lening nu tegen de huidige condities zou verstrekken.
Een voorbeeld: Af te lossen hypotheek € 100.000, rente 6% welke nog 5 jaar vaststaat. Stel de huidige 5-jaarsrente bij de bank is 5%. De berekening wordt dan: 6% -/- 5% * 5 jaar * 100.000 = € 5000. Dit bedrag wordt dat met een inflatiecorrectie weer teruggerekend naar nu. Noot: Eigenlijk zouden de banken natuurlijk van de 10-jaars rente moeten uitgaan maar uit opportunistische gronden word het restant rentevastperiode als uitgangspunt genomen voor de berekening.

Als je deze berekening hebt ontvangen weet je wat je aan de bank moet betalen. In bovenstaand voorbeeld dus € 105.000. Echter wil je de hypotheekrente kunnen aftrekken – we gaan er maar even vanuit dat de hypotheek is gebruikt voor de aankoop van de woning en laten alle luchtballontjes uit Den Haag even voor wat ze zijn – dan moet de BV die de lening verstrekt ook het onderpand als zekerheid ‘hebben’.
Hiervoor zijn 2 mogelijkheden: Een positief/negatief-verklaring of een hypothecaire akte. De eerste is een soort onderhandse verklaring waarin je afspreekt bij verkoop van de woning de lening vanuit de BV ook in te lossen.
Echter omdat schuldeiser en schuldenaar hier meestal dezelfde persoon zijn heeft deze ‘belofte’ weinig ‘om het lijf’.
Dit weet de belastingdienst inmiddels ook en de meeste inspecteurs nemen hier dan ook geen genoegen mee.
Er dient dus een hypothecaire akte opgemaakt te worden bij de notaris. Deze is door de bekrachtiging van de notaris rechtsgeldig wat ook inhoudt dat bij aflossing de lening aan de BV zal worden terugbetaald (althans bij voldoende opbrengst). Zo een akte kost ca € 500 bij ons.

Als laatste moet een en ander natuurlijk in goede banen worden geleid. Denkt u het zelf te kunnen dan blijven de kosten meestal tot hetgeen hierboven is benoemd beperkt. Wilt u dat e.e.a. voor u wordt geregeld dan komt hier nog de adviesfee van de financieel adviseur bij. Dit verschilt natuurlijk per adviseur (en of deze er überhaupt kaas van heeft gegeten), wij zullen er niet meer dan € 300 voor rekenen in een normale situatie.

Concluderend: houdt bij het aflossen van uw hypotheek bij de bank rekening met boeterente van de bank, kosten hypotheekakte en kosten financieel adviseur. En neem er ruim de tijd voor! Een aflosnota kan lang op zich laten wachten. Binnenkort geef ik u hier aan wat het aflossen van uw hypotheek u kan opleveren, in een apart blog anders dan wordt het te lang….

Rogier Kemme
Kemmelot Stamrecht BV Specialist

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

4 gedachten over “Vanuit uw stamrecht BV uw hypotheek aflossen: Wat kost dat?

 1. Mijn rentevaste periode voor de hypotheek loopt ongeveer een half jaar na mijn ontslagdatum af. Dan kan ik dus ook boetevrij aflossen. Moet een stamrechtconstructie voor de hypotheek direct ingaan bij oprichting of kan dat later?

  1. Beste Jeroen, dat kan ook later. Als maar in de statuten staat opgenomen dat de BV daartoe is bevoegd. Het tijdstip waarneer je het doet is niet van belang m.b.t. de stamrecht bv. Wel zoals je zelf al aangeeft de rentevastperiode van de af te lossen hypotheek i.v.m. eventuele boeterente.

   Mvg, Rogier Kemme

 2. Rogier,
  volgens mij is het rekenvoorbeeld niet helemaal juist. Als de marktrente (in het voorbeeld 6%) HOGER is dan de contract rente (in het voorbeeld 5%) hoef je juist geen boete te betalen. Volgens mij moet je de boete betalen als de marktrente LAGER is dan de contract rente.

  1. Beste Rob,

   Klopt Rob, de bank redeneert wat haar misgelopen rente is. Dus wat zou een bank mislopen cq overhouden als ze dezelfde lening onder dezelfde voorwaarden weer zou verstrekken. De getallen dienen dus omgedraaid te worden. Inmiddels gedaan.
   Dat uitgerekend mijn neef me en public aan de schandpaal moet nagelen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s