Geplaatst in Algemeen, Stamrecht BV's

Fiscale rekenrente van 4%

renteworpKemmelot biedt evenals concullega’s die stamrecht BV’s oprichten aan om de jaarlijkse boekhoudkundige afwikkeling van de stamrecht BV te verzorgen. Prijzen vanaf € 375 per jaar exclusief BTW tot € 1.500 exclusief BTW zijn in de markt heel gewoon. Overigens beginnen onze prijzen bij € 450 exclusief BTW. Voor die prijs kan je tegenwoordig ook ‘all inclusive’ op vakantie naar Turkije. Maar ja, dan kom je terug en moet je toch echt zelf die aangifte doen als DGA van je eigen stamrecht BV. Dus het volgende jaar dan toch maar niet naar Turkije en de boekhouding uitbesteden.
Een niet al te ingewikkelde exercitie zolang de stamrecht BV zich alleen bezighoudt met het beheren van het stamrecht. Een zakje geld dat zakelijk beheerd moet worden volgens maatstaven van de belastingdienst. Want deze kijkt mee om haar fiscale loonheffingsclaim te beschermen. De jaarlijkse oprenting van het stamrecht hoort daar ook bij.
Maar hoe anders wordt het als de stamrecht BV in de uitkeringsfase is aangekomen. Oprenten (U-rendement) van de stamrechtverplichting met een laag percentage, maar een fiscale rekenrente van 4%. Consequentie: mogelijke vrijval van een gedeelte van de stamrechtverplichting waardoor direct vennootschapsbelasting dient te worden afgerekend. Dan maar aanpassen van de uitkeringen om zodoende niet direct te hoeven afrekenen. Ga dat maar eens aan de DGA’s uitleggen. Overigens moet ik de eerste fiscalist nog tegenkomen die het voorgaande in begrijpelijk Nederlands kan uitleggen. Maar wellicht is het ook zaak voor de fiscus om die 4% te heroverwegen.

Enno van Waardenberg,
accountant Kemmelot Administraties

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s