Je bekijkt nu Plannen rondom stamrecht bv zijn ondoordacht en werken contraproductief

Plannen rondom stamrecht bv zijn ondoordacht en werken contraproductief

TWEEDE KAMER-ZETELSDe coalitie heeft om de bezuinigingsdoelstellingen te halen haar pijlen gericht op de stamrecht bv. Het betreffen twee voorstellen: het geven van een belastingkorting en het afschaffen van de stamrecht bv vanaf 1 januari 2014. De voorstellen zijn niet alleen kortzichtig, maar werken ook nog eens averechts.
Allereerst wil de coalitie een belastingkorting geven als de bestaande stamrecht bv (gedeeltelijk) wordt uitgekeerd in 2014.
De reden om deze korting te geven is mensen met een stamrecht bv te bewegen deze gelden naar privé over te hevelen en zo bestedingen te stimuleren en hierdoor de economie aan te jagen. Zo hoopt de regering 1,2 miljard aan extra belastingen op te halen, omdat de regering verwacht dat veel mensen gebruik van deze regeling zullen maken. Het plan is een korting te geven over 20% van de uitkering. Hierover zou dan geen belasting hoeven te worden betaald. Een mooi lokkertje om in 2014 uw stamrecht bv geheel of gedeeltelijk uit te laten keren, zo lijkt het. Hoe ziet het er echter in de praktijk uit?

Een voorbeeld: de ontslagvergoeding in de bv: €100.000.
U laat de hele vergoeding in 2014 uitkeren en u heeft verder geen inkomsten. Dan betaalt u over €20.000 dus geen loon-/inkomstenbelasting, maar de €80.000 valt gedeeltelijk in de 52%. Deze hoogste belastingschaal begint vanaf €56.000 en dus betaalt u over €24.000 52% belasting!
Had u de € 100.000 echter over meerdere jaren uitgekeerd, dan was de uitkering niet in de 52% gevallen en was daarmee belasting bespaard. Scheelt dit al maar één belastingschijf dan was de besparing al 10% geweest en bij 2 belastingschijven 19%. Dit is al meer dan de belastingkorting over 20% van de ontslagvergoeding.

Er zit echter nog een addertje onder het gras. Zolang het geld in de stamrecht bv zit, betaalt u geen vermogensrendementsheffing. Over het geld dat u overhevelt van uw stamrecht bv naar privé wel. Dat betekent dat u over het netto overgebleven geld boven de vrijstelling jaarlijks 1,2% moet gaan afdragen.

Het tweede voorstel is om vanaf 1 januari 2014 de stamrecht bv af te schaffen. Deze maatregel moet ten doel hebben de ‘misgelopen’, of beter gezegd ‘uitgestelde’ belastingclaim nu direct te ontvangen. Als iedereen die een ontslagvergoeding ontvangt er inderdaad voor zou kiezen direct af te rekenen in plaats van het door te storten in een stamrecht bv, dan levert dat de staat geld op in de vorm van loonbelasting.

Maar waarom kiest iemand voor een stamrecht bv? Dat is niet alleen het fiscale voordeel, dat kan zoals eerder genoemd ook met banksparen worden verkregen. Een belangrijke reden om voor een stamrecht bv te kiezen is dat men relatief vrij is om te bepalen hoe rendement wordt gemaakt. Men kan bijvoorbeeld een lening uit de stamrecht bv nemen en dit als eigen geld in een woning te steken. Vaak wordt ook een gedeelte van de hypotheek afgelost en dient de stamrecht bv als geldverstrekker. Aangezien banken steeds vaker een geldelijke inbreng verlangen van de koper bij de aankoop van een woning kan de stamrecht bv hierbij uitkomst bieden.
Maar nog vaker wordt de bv gebruikt om een eigen bedrijf op te starten. De meeste mensen die een stamrecht bv laten opzetten zijn boven de 45 jaar en hebben minder kans op de arbeidsmarkt dan jongeren. Zij kiezen er vaak voor om – al dan niet na het versturen van menige sollicitatiebrief – voor zichzelf te beginnen. Men kan er voor kiezen dan in de bv te gaan ondernemen of de bv te laten dienen om de eerste kosten van de onderneming (overhead) te financieren. Denk hierbij aan het (voor-)financieren van kantoorruimte, auto, inkoop goederen, etc.

Dit is niet alleen een goedkope en makkelijke manier, maar soms ook bittere noodzaak. Banken staan immers niet bepaald in de rij ontslagen werknemers een financiering te verlenen om een eigen bedrijf op te zetten. En dit kabinet wil dus in tijden van crisis en hoge werkloosheid een perfect financieringsinstrument verbieden!

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Peter Michael

    Weer zo’n ondoordacht plan van een kabinet met nitwitten , die geen idee hebben hoe crisis aan te pakken en weten wat er leeft…
    ‘Paniek management ‘ noem ik dit.
    Goed in de gaten houden.
    En… bestaande Bv’ s kan je volgens mij niet zomaar verbieden. Deze zijn notarieel opgericht en dus een rechtspersoon.
    Dat zou dan ook inhouden, dat je elk willekeurig andere BV zou kunnen verbieden…
    Beetje gedrag van Dictators…

    1. Rogier Kemme

      Eens, en ik ben ook niet bang dat aan bestaande bv’s iets zal veranderen. Ze zouden dus de stamrechtovereenkomst moeten verbieden.
      Dat is het document waarin staat dat de bv de ontslagvergoeding overneemt.

  2. rob beurskens

    Volkomen mee eens. Daarnaast brengt het de staat in de tijd juist minder in het laadje vanwege de belastingkorting. Het is alleen toekomstige belastingvorderingen naar voren halen. Ontslagen personeel dat voor zichzelf wil beginnen krijgt de kans niet meer. Slecht voorstel dus. Advies, stuur dit artikel eens in naar fd of andere krant.

    1. Rogier Kemme

      Beste Rob,

      Dank voor je suggestie. Wij hebben dat ook gedaan. De meeste kranten willen echter een opiniërend stuk en niet een óók informerend stuk. In mijn ogen moet je mensen (zeker leken) ook uitleggen waarom je iets vindt. Ik ga op verzoek nog wel apart een stuk schrijven aan het FD.

      Desalniettemin zijn we heel veel gebeld door kranten zijn er verschillende artikelen verschenen waarin onze mening is aangehaald. Hier de link http://stamrechtbv.net/kemmelot-in-de-media.html. Het betreft het AD, De Telegraaf en de Volkskrant.

  3. Peter Michael

    Nu dus weer actueel, met de uitgelekte plannen…
    Je lopende stamrecht blijft dus bestaan, maar wel graag wat meer ( of liefst alles) eruithalen. Ja je krijgt dan een cadeautje van 20% korting…
    Stel, je hebt een lening uit je bv…kan je die dan ‘aflossen’ door éénmalig met de Fiscus voor het leenbedrag af te rekenen? Is dat dan het hoogste tarief, dus 52% en omdat je zo ‘aardig’ bent om op te nemen, krijg je over dat bedrag dan 20% korting???
    Ik verwacht dat het anders zit, en dat het gewoon bij je jaarinkomen wordt opgeteld, dus mag je nog even extra ‘schokken’

    Denk dat het beter is, lekker in de BV laten, en die ondoordachte ‘DIjsselbloem ideeën’ te laten voor wat het is…

  4. D. Th. Lagewaard

    Het verhaal op zich klopt. Over die 100.000 betaal je in het jaar van uitkering het toptarief. Maar gaat het je in de jaren daarna – zoals de schrijver suggereert – niet zo goed, dan vraag je in het derde jaar middeling van belasting aan, waarna de Belastingdienst een niet onbelangrijk deel van de betaalde belasting restitueert.

    1. Rogier Kemme

      Geachte heer Lagewaard,

      Mijn ervaring is dat middelen nauwelijks iets oplevert. In mijn eigen situatie heb ik vroeger 90/m gemiddeld met 2 jaar een inkomen van 35.000. Het leverde een luttele 1300 euro op…….

Laat een reactie achter