Je bekijkt nu Wat is wel en niet aftrekbaar in uw stamrecht bv

Wat is wel en niet aftrekbaar in uw stamrecht bv

bentley-continental-gtc-2De boekhouding van een stamrecht bv is een aparte tak van sport. Dit omdat de stamrecht bv een pensioen bv is die afspraken heeft gemaakt over het rendement welke ze gaat behalen. Deze afspraken zijn zo belangrijk omdat de stamrecht bv destijds geld heeft ontvangen van de ontslagen werknemer (meestal ook de eigenaar en directeur van de stamrecht bv) en hierover afspraken heeft gemaakt. Deze afspraken staan in de stamrechtovereenkomst.
Het is dus van groot belang dat er bij de boekhouding onderscheid wordt gemaakt tussen het vermogen en rendement wat in de IB valt en wat in de vennootschapsbelasting valt.
Ook moet er gekeken worden welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn binnen de stamrecht bv. Als hoofdregel geldt dat kosten aftrekbaar zijn die relevant zijn voor de oprichting en onderhoud van de bv.
Dit kunnen o.a. zijn:
– Kosten oprichting
– Kosten notaris
– Kosten kamer van Koophandel
– Kosten bank(-rekening(-en)) van de bv
– Eventuele beleggingskosten
– Kosten boekhouding

Vaak wordt mij gevraagd of er fiscaal interessante fiscale contructies te bedenken zijn met een (aan te kopen) auto in combinatie met een stamrecht bv. Als wedervraag opper ik dan altijd waaraan de betreffende persoon dan gedacht had…..?
Een ‘ auto van de zaak’ is fiscaal alleen gunstig omdat de kosten te verrekenen zijn met de winst/inkomen, evenals de btw. In de stamrecht bv valt normaal gesproken geen btw te verrekenen en is de winst beperkt, als al aanwezig. Maar belangrijker nog, de auto heeft geen betrekking op de oprichting dan wel het onderhoud van de bv.
En het feit dat je naar je boekhouder op en neer rijdt met die auto is voor de fiscus niet voldoende 😉

Verder moet bij het doen van de boekhouding rekening worden gehouden met een eventueel opgenomen kostenafslag. Deze staat genoemd in de stamrechtovereenkomst. Meestal is dit (maximaal) 5% van de afgestorte ontslagvergoeding.
Daarnaast kan er een jaarlijkse kosten afslag zijn opgenomen op het gebruikte rendement. Deze kan variëren van 0,25% tot 1% per jaar.

Moet u de boekhouding nog laten verzorgen? www.administratie-kantoor.net

Laat een reactie achter