Geplaatst in Algemeen

Wel of niet beleggen in privé of BV

lenen aan jezelfU heeft een (stamrecht) bv met daarin – hopelijk – vermogen. Als u dit vermogen belegt betaalt u over het rendement belasting. Maar ook als u privé belegt betaalt u waarschijnlijk een heffing. Waar betaalt u nou wat en wat is eigenlijk aantrekkelijker, beleggen in de BV of in privé? Ook als u alleen privé of alleen geld in de BV heeft is dit belangrijk om te weten, u kunt namelijk ook lenen aan of uit de bv.

Wat is het verschil tussen beleggen binnen uw bv of in privé. Als u in privé belegt moet u dit normaal gesproken in box III aangegeven. In box III heeft u een vrijstelling. In 2017 is deze 25.000 euro per persoon, en bij fiscaal partnerschap 50.000. Echter als u boven deze vrijstelling uitkomt moet u een rendementsheffing betalen van 30% over een fictief door de overheid vastgesteld rendement.

Vroeger was dit fictieve rendement 4% waardoor u 30% over 4% = 1,2% vermogensrendementsheffing betaalde. Nu heeft men de heffing gesplitst:

  • Over uw belastbaar vermogen t/m 75.000 euro, gaat de belastingdienst uit van 2,87 procent rendement.
  • Over het deel tussen 75.000 en 975.000 euro is het fictieve rendement 4,6 procent (boven 975/m laat ik verder buiten beschouwing).

Hierover betaalt u dus 30% belasting. Dat is over de eerste 75/m dus 0,86% en over het merendeel 1,38%. Dit lijkt weinig maar u betaald het zoals gezegd over uw vermogen en niet over de (fictieve) winst. Dus als u een jaar 0 rendement heeft – of zelf een negatief rendement behaalt – betaalt u over uw vermogen alsnog een heffing. U teert in zo een geval naast eventuele inflatie dus in.

Bij een bv is dit anders geregeld. Hier kent men geen vermogensheffing. U betaalt over het daadwerkelijk behaalde rendement, niet over een fictief rendement. Normaal gesproken betaalt u aan vennootschapsbelasting 20%. Als u de genoten winst opneemt als dividend dan betaalt u hierover nog eens 25% dividendbelasting. In dat geval wordt het gewogen tarief van 40% dus (geen 45%!) Behaalt u geen rendement dan betaalt u ook geen belasting. Echter de belasting op de winst is 20%.

En dit is nu net de hefboom. Wat is het meest voordelig: 20% betalen over het behaalde gerealiseerde rendement of 0,86/1,38% over uw vermogen?

Waar hangt dit nu van af? Er zijn 3 belangrijke variabelen:

1. Heeft u vermogen in box III, uw BV of beide
2. Valt uw vermogen (gedeeltelijk) binnen of buiten de vrijstelling van 25.000/50.000
2. Welke rendement verwacht u te behalen

Om het overzichtelijk te houden kies ik er in dit blog voor me te beperken tot twee voorbeelden.
Stel u heeft 75.000 euro in box III. U heeft een vrijstelling van 25.000. Stel dat u deze 25.000 ook het bedrag is dat u liquide wilt aanhouden en niet wilt beleggen. 50.000 euro valt dus in de VRH van 0,86%.
Dit is 430 euro per jaar. Fiscaal is het interessant voor u om dit bedrag in de BV te beleggen als de gecombinnerde heffing in de bv dus minder dan 430 euro zou bedragen.

Dit is het geval als de winst op uw vermogen minder dan 430 / 20% = 2150 euro zou zijn.
Het omslagpunt ligt dus bij 2150 / 50.000 = 4,30% rendement.

Anders wordt het als uw vermogen (aanzienlijk) meer bedraagt. Zou in het bovenstaande voorbeeld het belegt vermogen 300.000 zijn dan geldt: (75.000 * 0,86% =) + (225.000 * 1,38% =) 645 + 3105 = 3750 / 20% = 18.750 / 300.000 = 6,26% rendement.

Is het rendement dus lager dan 6,26% dan had het geld beter in de BV belegt kunnen worden. Heeft u alleen privé geld dan zou u dit geld aan de BV kunnen lenen.

Als u verwacht meer rendement te maken is er ook de omgekeerde mogelijkheid, namelijk dat u geld uit de BV leent om dat in box III te beleggen. Echter dan moet uw wel rekening houden met dat u rente betaald aan uw bv voor het beschikbaar stellen van het geld.

Meer weten? Mail op info@stamrechtbv.net of bel op 020-775 19 88.

Rogier Kemme
stam-recht.nl

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s