Je bekijkt nu Wat levert een stamrecht BV op?

Wat levert een stamrecht BV op?

RendementOm een of andere reden schrijf ik de meeste blogs in de nacht. Altijd lekker rustig en schijnbaar worden dan de gedachten van de dag beter geordend. Zo schreef ik 3 dagen geleden een blog met de titel: ‘Wat kost een stamrecht BV?’ Om wat extra attentie te genereren tweette ik via mijn twitteraccount @Bankspaar_of_BV: Wat kost een stamrecht BV? http://stam-recht.nl/2011/08/09/is-een-stamrecht-bv-duur/ …
Gisteravond kwam daarop het volgende antwoord via twitter binnen: Vraag liever: Wat levert een stamrecht BV je op? Heel veel voordelen!“@Bankspaar_of_BV: Wat kost een stamrecht BV?
Behalve dat ik het een leuke reactie vond, en de tweep (ik meen de benaming voor iemand die tweet) complimenteerde met zijn goede suggestie dacht ik een blog met eenzelfde naam toch al zeker geschreven te hebben. Dus ik zoeken tussen mijn blogs…..maar dit bleek niet het geval! Eigenlijk best vreemd, omdat het oprichten van stamrecht BV’s mijn werk is, dacht ik nog. Maar waarom dan niet?? Welnu, omdat dit heel moeilijk aan te geven is. Maar laat ik toch een poging doen.

Als wij een BV oprichten zorgen we er niet alleen voor dat de akte gepasseerd wordt, dat er een stamrechtovereenkomst wordt opgesteld en dat er een akkoord van de fiscus komt. We regelen ook dat er een uitgebreide omschrijving wordt opgenomen over wat de BV wel en niet mag. Zo heb je maximale vrijheid om het geld uit de ontslagvergoeding aan te wenden hoe het jou goeddunkt. Dit is een zeer belangrijke stap, want het doel van de BV moet stroken met de activiteiten die erin worden ondernomen. Zo hebben wij een uitgebreid artikel opgenomen over de vorm waarin de BV met het ingelegde vermogen mag proberen rendement te maken. De BV mag ze dit doen door het geld op een spaarrekening te zetten of in aandelen te beleggen. Maar dit kan ook gebeuren door (hypothecaire) schuldvorderingen aan te gaan. Ik zal u alle mogelijkheden die omschreven worden besparen maar wil de meest gemaakte keuzes hier even op een rijtje zetten.

Sparen: Je kan het geld op een spaarrekening zetten. Op het ogenblik heeft Westland-Utrecht wat dat betreft een van de meest aantrekkelijk rekeningen. Op het moment van schrijven zit er 2,00% rente op. Geen opname- en geen stortingsbeperkingen. Ook kan je kiezen voor een deposito en die voor meer jaren vastzetten. Kies je voor een looptijd van 10 jaar dan zit daar nu (april 2013) een maximale rente op van ca 3,5%. Daarmee heb je het wel gehad in spaarland. Samengevat: sparen vrij opneembaar geeft een rendement van 1,0% tot 2,0% en sparen op de langere termijn een rendement van 2% tot 4%.

Beleggen: Tja, wie durft er hier nog een rendementsprognose op los te laten….Je kan ervoor kiezen via de bank dan wel via Binck of Alex je gelden te beleggen in verschillende mixfondsen of in aandelen die je zelf selecteert. Ook kan je er voor kiezen het geld via een bank in bepaalde beleggingsfondsen te investeren. Verder ga ik alle mogelijkheden van opties, derivaten en trackers hier niet behandelen. De opbrengsten blijven echter onzeker, zeker als het percentage aandelen substantieel is. Mijn ervaring in 25 jaar financiële dienstverlening: als je er niet een hobby van maakt er je bijna iedere dag mee bezig te houden beleg dan in beleggingsfondsen of ga praten met een beleggingsstrateeg (via Kemmelot te benaderen). Rendement op korte termijn (1 tot 5 jaar) tussen de -40% en +50%, , op middenlange termijn (5 tot 15 jr) tussen de 0% en 15% en op lange termijn (>15 jr) tussen 5 en 15%

Lenen: Lenen uit een BV is wordt relatief veel gedaan. Dit omdat het geld in principe gemakkelijk opneembaar is d.m.v. overschrijving of zelfs via pinnen. Er moet wel een leningovereenkomst worden gemaakt. Omdat er geen sprake is van onderpand is het bedrag wat je van de fiscus mag opnemen als lening relatief beperkt. Denk hierbij aan wat een geldverstrekker u zonder onderpand ter beschikking zou stellen. De fiscus is er niet gek op. Door de aanhoudende crisis nemen steeds meer mensen geld op uit de BV waardoor ze een schuldpositie verkrijgen aan hun BV. Als de BV gaat uitkeren zal er op enig moment ook weer terugbetaald moeten worden…. Rendement voor de BV: tussen 3,5% en 10%

Hypotheek verstrekken: Door je hypotheek vanuit privé (deels) over te nemen garandeer je de BV inkomsten op middellange c.q. lange termijn. Er moet dan wel een hypothecaire akte worden opgemaakt via de notaris. Een onderhandse akte of positief/negatief-verklaring wordt niet (meer) geaccepteerd. In de leenovereenkomst leg je de voorwaarden en de hoogte van de rente vast. Deze rente mag wat afwijken van de reguliere rente die door commerciële geldverstrekkers wordt gehanteerd. Denk daarbij aan een marge van 25%. Afhankelijk van de rentevastperiode levert dit de BV een rendement op van 3 tot 8%.

Een bedrijf starten: Veel mensen gaan na hun ontslag voor zichzelf beginnen. Dit kan via een eenmanszaak, VOF of een BV. Als je overweegt dit in een BV te doen kan de stamrecht BV hiertoe gebruikt worden.
De stamrecht BV wordt dan BTW-plichtig en gaat functioneren als een gewone onderneming. U kunt er voor kiezen een handelsonderneming te starten of diensten te verlenen, bijvoorbeeld als consultant of interim-manager. Als u declareert vanuit de BV vallen de gelden ook binnen de BV. Rendement….wie zal het zeggen?

Participeren in een bedrijf: Sommige mensen krijgen de mogelijkheid zich in te kopen in een bestaande onderneming. Dit kan met eigen geld maar dat is er niet altijd. Dan zou het kunnen gebeuren door een lening op te nemen uit de BV, echter zoals hierboven besproken heeft dit z’n beperkingen. Met name ook omdat er geen sprake is van zekerheidsstelling(en). Maar je kan de BV ook rechtstreeks laten participeren in het bedrijf. Het voordeel voor de BV is dat deze het winstrecht krijgt als rendement op haar investering over het gedeelte waarin ze in het bedrijf deelneemt. Dat rendement is afhankelijk van afspraken en de winst van het bedrijf.

Rendement betekent overigens geen winst voor de BV. Wil je meer weten over het verschil kijk dan hier. Het rendement dat u op uw BV haalt hangt dus af van wat u met uw geld doet. Wilt u risico’s nemen of niet, welke horizon heeft u, wat heeft u minimaal nodig.
De vraag: Wat levert een stamrecht BV op kan dus beter anders beantwoord worden. Dat is namelijk dat u maximale vrijheid heeft met uw geld, inclusief het gedeelte dat bij het niet oprichten van de BV direct naar de fiscus was gegaan.
Wilt u advies omtrent de aanwending van uw stamrechtgelden dan kunt u altijd bij ons terecht.

Rogier Kemme
Kemmelot Advies
Rogier@kemmelot.nl
020-775 19 88

Laat een reactie achter