Geplaatst in Algemeen, Stamrecht BV's

Vier redenen om een ‘kleine’ ontslagvergoeding toch in een BV te storten

liever pin dan contant Stel u ontvangt een ontslagvergoeding van tussen de 20.000 en 50.000 euro. U heeft van de stamrecht BV constructie gehoord maar twijfelt of het in uw geval wel de juiste keuze is…. Hierbij 4 redenen, die wij bij Kemmelot vaak tegenkomen, waarom mensen zo’n bedrag in een BV laten storten.

1. Onzekerheid over de toekomst. Veel mensen hebben geen flauw idee óf en zo ja wanneer ze weer aan het werk komen. Dit maakt dat ze ook niet weten óf en wanneer ze geld nodig gaan hebben. Bijvoorbeeld als aanvulling op hun (lagere) ww-uitkering, of na het stoppen van die WW-uitkering. Of voorlopig helemaal niet omdat ze weer een baan hebben. Doordat bankspaarrekeningen vrij rigide zijn, is het moeilijk de uitkeringen tussentijds aan te passen. Een BV biedt door de mogelijkheid van het opschorten van uitkeringen en/of door hierin een zogenaamde hoog-laagconstructie aan te brengen (1:10) meer mogelijkheden.

2. 52% is toch te veel belasting. Je hoeft niet altijd 52% belasting te betalen als je de ontslagvergoeding direct laat uitkeren. Dit is pas het geval als alle (andere) inkomensbestanddelen in het jaar van verkrijging van de vergoeding boven de schijf van 42% uitkomen. Deze begint in 2013 pas bij € 55.991. Echter de ontslagvergoeding komt bovenop (a) het al genoten salaris, inclusief vakantiegeld en overige emolumenten en (b) inclusief de WW-uitkering tot het einde van het jaar. Uit de som van a + b + ontslagvergoeding volgt het volledige inkomen en dus de belastingdruk.

3. Eigen bedrijf starten. Een reden die vaak als eerste genoemd wordt, zowel als reden om wél of juist niét een BV te openen. Het is namelijk niet zozeer dat je de stamrecht BV gaat gebruiken als vehikel om in te gaan ondernemen – dit kan overigens ook – maar om een startkapitaal te hebben om dit te doen. Een financiering (lening) vanuit de BV naar de eigen zaak is normaal gesproken rentedragend. Deze rente is rendement van de BV en is tevens aftrekbaar binnen de (eenmans-)zaak. Een financiering bij de bank is in deze tijd moeilijk te krijgen en is bovendien vaak aan strenge voorwaarden onderhevig.

4. Kosten vallen mee. Puur de kosten waar je jaarlijks aan vast zit zijn € 450 per jaar ex btw. Dit zijn de kosten van boekhouding, aangifte VpB en het deponeren van de jaarcijfers. Wij doen dat voor u dus u heeft daar geen omkijken naar. Omdat de kosten ook nog eens aftrekbaar zijn blijft er netto zeg € 325 over. Dit is op een ontslagvergoeding van € 25.000 slechts 1,3% aan kosten.

Kijkt u maar eens of e.e.a. op u van toepassing is.

Rogier kemme
Kemmelot
BV oprichten?

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s