Je bekijkt nu Ontslag in 2014 en toch een stamrecht BV?

Ontslag in 2014 en toch een stamrecht BV?

Denk vooruitWij worden op het ogenblik veel gemaild en gebeld door mensen waarbij de ontslagdatum en/of het ontvangen van de ontslagvergoeding plaatsvinden in 2014. Zij willen graag de vergoeding in de stamrecht bv storten maar hebben vernomen dat de stamrecht bv waarschijnlijk vanaf 1-1-2014 zal worden afgeschaft. De vraag rijst: wat nu te doen?

Het gaat er om wat de als maatgevend wordt gezien voor het gebruik maken van de stamrechtvrijstelling.
Dit kan zijn het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst, de ingangsdatum van het ontslag, het aangaan van de stamrechtovereenkomst, de oprichting van de bv of het overmaken van de gelden.
Hier is nog geen consensus over maar er zijn wel parameters die beïnvloedbaar zijn. Zo gaan wij er van uit dat als de bv is opgericht, de goedkeuring van de fiscus is afgegeven en er een stamrecht is bedongen bij de werkgever je aanzienlijk meer kans hebt dat je van de stamrechtvrijstelling gebruik mag maken.

Ons advies zou dan ook zijn bij een komend (dreigend) ontslag zo spoedig mogelijk de bv op te zetten. Wij gaan dan direct de goedkeuring bij de fiscus aanvragen. Als deze wordt afgegeven bewaren wij deze bij het dossier. Daarnaast bedingen we het stamrecht bij de werkgever en maken een 3-partijenovereenkomst. Zodoende is de kans dat u de ontslagvergoeding in een stamrecht bv mag storten, ook al vindt het ontslag en/of de uitkering plaats in 2014, zeer groot.

Aan de parameters die wij niet alleen in de hand hebben – datum van beeïndiging en overmaken van de gelden – zou u misschien zelf wat kunnen doen. Zo is het niet verboden om een ontslagvergoeding eerder overgemaakt te krijgen dan de ontslagdatum!

Let wel, zorg dat u er zo spoedig mogelijk bij bent! Het ligt voor de hand dat na goedkeuring door de tweede en/of eerste kamer de belastingdienst de opdracht zal krijgen op de ontslagvergoedingen te ontvangen na 1-1-2014 geen stamrechtvrijstelling meer toe te passen.
Sommige Belastingdiensten zetten een geldigheidstermijn in de goedkeuring. Het overmaken van de gelden dient binnen deze termijn te geschieden. Als er een termijn wordt genoemd betreft dit meestal 4 maanden.

Interesse? Bel ons op 020-775 19 88 of mail ons op info@kemmelot.nl.

Rogier Kemme
Kemmelot stamrecht specialist bv

Dit bericht heeft 15 reacties

  1. Peter

    En wat nu als ik een ontslagvergoeding na 1 januari wil bijstorten in een bestaande stamrecht B.V.? Gelden dan ook deze nieuwe regels?

    1. Rogier Kemme

      Peter,

      het feit dat ze de stamrechtvrijstelling afschaffen doet vermoeden dat het inderdaad niet meer kan…..

  2. Leon Giesen

    Hallo Peter,
    30 augustus beeindigingsovereenkomst getekend, ontslag per 1 januari 2014. Ontslagvergoeding wordt december 2013 al gestort in gouden handdrukrekening. Gaat dat zo goed? Omdat de ontslagdatum per 1 janari 2014 is.

    1. Rogier Kemme

      PS: mijn mening wordt niet gevraagd (ik heet Rogier) maar het gaat goed. 1 januari is eigenlijk nl 31 december, tenminst als er tot staat en niet t/m.

      1. Leon Giesen

        Hallo Rogier, sorry voor de naamswisseling. Er staat “zal worden beeindigd PER 1 januari 2014.”.

  3. P. Jansen

    en hoe schatten jullie de situatie in als het stamrecht is gevestigd in 2013, de storting van het geld heeft plaatsgevonden in 2013 en het feitelijk ontslag pas in 2014

    1. Rogier Kemme

      Onze inschatting is dat je dan relatief safe zit. Maar het blijft een inschatting……

  4. Martin Peters

    Aan Rogier Kemme,
    Mijn werkgever heeft 1 jaar sanctie gekregen omdat er niet voldoende inspanning is verricht te zoeken naar een reintegratie plaats.
    In de sanctie van het UWV staat tot 1 jnuari 2014.
    Betekent dit dat ik nog een kans heb om banksparen af te sluiten.

    Onderstaande tekst is uit brief van UWV.
    Een jaar langër loon doorbetalen
    Omdat u niet voldoet aan uw re-integratieverplichtingen, moet u het loon van de heer Peters doorbetalen tot 1 ianuar 2014.
    Gèen ontslag mogelijk
    Tot 1 ianuari 2014 mag u uw werknemer niet ontslaàn. ook mag uw werknemer geen ontslag nemen. Eindigt de dÍenstbetrekking toch voor l januari 2014? Dan weigeren wij de
    uílkerlng tot het einde van de loonsanctie. Ook moet uw werknemer dan verweer voeren
    tegen het ontslag,

    1. Rogier Kemme

      ‘Tot 1 ianuari 2014 mag u uw werknemer niet ontslaàn. ook mag uw werknemer geen ontslag nemen.’

      Het lijkt mij dus niet mogelijk Martin…… (als de plannen doorgaan)

  5. Bakker

    Beste Rogier, beëindigingsovereenkomst afgesloten; met ingang van 1 febr 2014 einde overeenkomst. ultimo december 2013 ontvang ik een vergoeding (handdruk). Beschikking kantongerecht is afgegeven. Is je advies dan toch stamrecht bv nu oprichten?
    alvast mijn dank voor je advies!

    1. Rogier Kemme

      Er van uitgaande dat de wetgeving doorgaat weten we niet of het tekenmoment maatgevend wordt, maar hoe meer data in 2013 vallen hoe groter de kans dat het doorgaat.
      Door de bv al op te richten maak je die kans nog groter.

  6. Rob Hennevelt

    Beste Rogier, de vaststellingsovereenkomst is getekend op 15-10-2013. De ontslagdatum is 1-3-2014 en de ontslagvergoeding zal medio maart 2014 worden gestort. Hoe groot is de kans om de ontslagvergoeding nog in een stamrecht bv te krijgen?

    1. Rogier Kemme

      Beste Rob,

      Stel dat ik zeg 60%, schiet jij daar dan wat mee op?? Dit is echt niet te zeggen zolang er niets op papier staat.
      Vanochtend heb ik de inspecteur aan de lijn gehad en die verwachte in de loop van de week ‘regels’ met betrekking tot de stamrecht bv.
      Laten we hopen dat het tekenen van de stamrechtovereenkomst maatgevend zal worden! Zodra ik iets weet zet ik t op mijn blog

  7. Rob Hennevelt

    zie nu.nl
    Laatste ontslagdatum stamrecht 30 juni 2014
    Werknemers die nog gebruik willen maken van de constructie waarbij een ontslagvergoeding in een stamrecht-bv wordt gestort, moeten daarvoor hun ontslag uiterlijk 31 december aangezegd krijgen.
    Foto: Thinkstock

    De ontslagdatum moet uiterlijk op 30 juni volgend jaar liggen.

    Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) legde dat maandag uit in de Tweede Kamer. Weekers schat in dat er zo voldoende tijd is voor mensen die overwegen een stamrecht-bv op te zetten. De fiscaal gunstige stamrecht-bv verdwijnt per 1 januari.

Laat een reactie achter