Geplaatst in Algemeen, In 't nieuws, Stamrecht BV's

Afschaffing stamrechtvrijstelling onredelijk

Coalitieakkoord Samson-Rutte
Je moet de coalitie wel meegeven dat ze het slim doen. Het afschaffen van de stamrecht bv vanaf 1 januari 2014 combineren met het geven van een belastingkorting diegene die al een bv hebben in datzelfde jaar. En dan de nadruk leggen op dit ‘kadootje’! Dit terwijl de korting van 20% maar voor één jaar geldt en voor de meeste mensen nauwelijks wat oplevert; zie eerste deel van mijn blog plannen coalitie 2014. Daarentegen gaat het afschaffen van de stamrechtvrijstelling iedereen aan die in de toekomst nog ontslagen wordt – hoeveel staan er nog op de nominatie – en gaat het die groep juist héél veel geld kosten. Concreet betekent dit namelijk dat iedereen die een ontslagvergoeding ontvangt vanaf 1 januari 2014 – misschien een paar uitzonderingen daargelaten – zeker 52% belasting kan gaan betalen.

Dit laatste is ook gelijk de onredelijkheid van de maatregel. De definitie van een ontslagvergoeding is: ‘Compensatie voor misgelopen inkomen ten gevolge van ontslag…’. Stel eens voor: U bent een werknemer van 55 jaar met een inkomen van € 50.000 en wordt na 30 jaar dienstverband ontslagen. Iedereen weet dat de arbeidsmarkt voor deze groep mensen, de 50-plussers, zeer moeilijk is. Maar gelukkig heeft u recht op een tegemoetkoming voor het misgelopen cq mis te lopen inkomen. Volgens de kantonrechtersformule ontvangt u € 121.500.

Huidige situatie
In de huidige situatie ontvangt u gedurende ruim 3 jaar een ww-uitkering. Daarna, als u 58 bent kunt u de 121.500 aanwenden voor een maandelijkse uitkering. Als we uitgaan van 30.000 per jaar kunt u hier gedurende (121.500 /30.000=) ruim 4 jaar van leven. Over de maandelijkse uitkering uit de stamrecht bv (30.000/ 12=) € 2500 betaalt u € 800 belasting per maand (inclusief zorgpremie!). Uw belastingdruk over uw ontslagvergoeding zou zijn (800/2500 *100% =) 32%

Vanaf 1 januari 2014
Als u halverwege het jaar ontslagen wordt is uw inkomen € 25.000 (een half jaar 50.000) + € 100.000 ontslagvergoeding is € 125.000 inkomen. Hierover betaalt u in 2014 € 56.635 aan belasting. Trekken we hier de belasting vanaf die u alleen over de 25000 verschuldigd bent – zijnde € 4475 – dan betaalt u over de ontslagvergoeding (56.635 – 4475=) € 52.160. Een belastingdruk van 52,1%!

Conclusie: doordat u de ontslagvergoeding niet meer gefaseerd mag uitbetalen betaalt u aanzienlijk meer belasting.

Doordat over de ontslagvergoeding direct moet worden afgerekend gebeurt er nog iets. In een stamrecht bv of bankspaarrekening kan uw ontslagvergoeding bruto aangroeien. Met een bv kunt u een lening of hypotheek overnemen, gaan beleggen of het geld op een spaarrekening zetten. In dat laatste geval ontvangt u een rente van max 2% wat in het voorbeeld van hierboven zo een € 2000 per jaar oplevert.
Maar vanaf 1 januari valt uw ontslagvergoeding, althans dat wat er netto overblijft, in uw privé-vermogen. In het voorbeeld van hierboven is dat € 47.840 welke in box III komt te staan. Bij wederom 2% rente is uw rentevergoeding hierop slechts € 957 per jaar.
Daarnaast betaalt u in box III 1,2% vermogensrendementheffing* over alles boven de € 21.000. Mocht u deze vrijstelling nog niet hebben benut dan is dat € 320 per jaar, is de vrijstelling al benut dan is dit € 574 per jaar.
Zodoende neemt dus niet alleen u opbrengst af maar gaat u ook nog eens extra belasting betalen.

Daarnaast heb ik in eerdere blogs en publicaties al eens geschreven over de nuttige rol die stamrecht bv’s spelen als investeringsvehicel voor zzp’ers en verschaffers van eigen geld bij aankoop van een woning.

Als laatste wil ik nog toevoegen dat het afschaffen van de stamrechtvrijstelling puur korte termijn denken is. Al het geld in stamrecht bv’s en bankspaarrekeningen valt op ten duur in de inkomstenbelasting. Toekomstige heffingen worden dus alleen maar naar ‘voren’ gehaald.

Gelukkig is het nog niet zover en heeft de raad van state zich al tegen de maatregel uitgesproken. Daarnaast moeten de tweede en eerste kamer er nog over stemmen. Zij, u en ik zouden er alles aan moeten doen deze maatregel zo snel mogelijk van tafel te krijgen!

Rogier Kemme

* de vermogensrendementheffing is gebaseerd op een heffing van 30% op een fictief rendement van 4%!

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

10 gedachten over “Afschaffing stamrechtvrijstelling onredelijk

 1. Rogier vergeet de invloed van de inkomensafhankelijke zorgpremie (5,65%) die een dga moet betalen als de huidige stamrecht tot maandelijkse uitkering komt. Daarnaast wordt de rekensom ook anders als die maandelijkse uitkering uit de stamrecht al bijna of geheel wordt belast met 52%. Voor de een zal de afkoop dus nadelig zijn, maar voor een ander kan het wat opleveren.

  1. Jan,

   Deze is meegenomen! Graag eerst zelf rekenen alvorens een ander daarop te wijzen aub!
   € 2500 zonder IAZP zou geen € 800 belasting zijn maar € 656.

   Wat betreft je tweede punt: de essentie van het verhaal is nu juist dat die in 95% van de gevallen niet in de 52% komt!!
   Nog geen 1% van de mensen boven de 55 komt weer aan de bak! Dan kom je echt niet in de 52% met je stamrechtuitkering.
   En ik kan het weten want ik heb ze – klant en ontslagvergoeding – dagelijks voor me!

   Rogier

 2. Na het doornemen van de stukken vraag ik me wel af waarom er juist op dit moment niet op korte termijn duidelijkheid wordt gegeven. Immers vele werknemers krijgen op dit moment te horen dat ze worden ontslagen en hierbij is de wettelijke opzegtermijn van toepassing. Voor vele eindigt de overeenkomst per 01-01-2014 en zal de uitkering op een specificatie van december 2013 verwerkt worden gezien de laatste werkdag 31-12-2013 is. Echter werkgevers betalen dit pas een maand later uit (dus januari 2014) om zeker te zijn dat alles financieel is afgerond. Op zich hoort de verwerking dus in 2013 maar zouden deze werknemers dan fiscaal benadeeld worden omdat de feitelijke betaling in 2014 plaatsvind. Toch raar dat er geen goede overgangsrecht aanwezig is indien je toch moet verwachten dat werkgevers en werknemers zich moeten houden aan wettelijke opzegtermijnen.

 3. Er wordt steeds gesproken over het afschaffing van stamrechtvrijstelling bij oprichting van een BV. Maar hoe zit dat dan als je je ontslagvergoeding die je ontvangt in 2014 wilt storten in een banksparenproduct? Geldt hiervoor de stamrecht vrijstelling dan ook niet meer? Zoals in mijn situatie krijg ik ontslag in 2014. Ik ontvang in 2014 een ontslagvergoeding. Hiervoor is al een beeindigingsovereenkomst opgemaakt in 2013. Is het ook verstandig dan in 2013 al een bankspaarproduct te openen zodat ik nog recht op vrijstelling?

  1. Beste Anneke,

   Ja, dat geldt ook voor de bankspaarrekening. Wat betreft je tweede vraag: als een beëindigingsovereenkomst is gesloten in 2013 is de kans groot dat je dan nog van de vrijstelling gebruik kan maken. Reaal bijvoorbeeld stelt dat het aangaan hiervan maatgevend is maar dat een stamrechtproduct dan wel moet zijn opgericht.
   Wil je hier meer advies over dan zou ik even contact opnemen met mijn collega Mark Liem die bij ons banksparen regelt (06-50661866 / mark@kemmelot.nl)

 4. Beste Rogier, onredelijk is een understatement lijkt me. Mensen die langs deze route dachten met een lagere belastingdruk een handdruk te kunnen ontvangen en spreiden of na beeindigen eigen bedrijf hun pensioen te kunnen consumeren worden erg hoog aangeslagen door deze regering, namelijk in de meeste gevallen voor grof gezegd 10%. Schande, vooral omdat het wordt ook verkocht als de economie op gang brengen. Dat gaat hierdoor zeker niet gebeuren.
  Ik hoop dat het alsnog niet doorgaat, maar in het andere geval, zou je dan een keer aandacht kunnen besteden aan de dan nog resterende mogelijheden? Middeling, lijrente?
  Bij voorbaat dank.
  Jack

 5. Ik heb in 2013 mijn levensloop afgekocht met de kortingsregeling. De middeling is ingediend en vlot uitgekeerd door de fiscus. Dit jaar ook mijn gouden handdruk met de kortingsregeling laten uitkeren. Middeling kan ik weer in 2017 doen. Waar ik echter niet uitkom is of ik over deze uitkeringen nog inkomens afhankelijke zorgpremie moet betalen. Ik ben op dat gebied een leek en kan het moeilijk terugvinden.

  Graag wat informatie,
  Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s