Je bekijkt nu Een stamrecht bv opzetten kan nog steeds…

Een stamrecht bv opzetten kan nog steeds…

Gelukkig nieuwjaarMede door de rondzingende datum van 15 november is bij veel mensen tussen de oren gaan zitten dat een stamrecht BV opzetten op dit moment niet meer mogelijk of zinvol is. Dat is jammer want dat klopt niet. De datum 15 november heeft namelijk alleen betrekking op het opnemen van het volledige tegoed in 2014, iets dat voor de meeste mensen volstrekt onaantrekkelijk is. Zie verder hier. Tot 1 januari 2014 blijft het dus mogelijk uw ontslagvergoeding in een stamrecht BV te storten (althans bij ons).

Omdat er nog geen duidelijkheid is over eventueel overgangsrecht – en beide Kamers, Tweede en Eerste, er in november en december sowieso nog over moet debatteren – moeten we er vooralsnog vanuit gaan dat alle mogelijk als cruciaal aan te duiden handelingen nog in 2013 moeten plaatsvinden. Hiermee bedoel ik: het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst, het feitelijke ontslag en het moment van overmaken van de vergoeding. De volgorde waarin dat moet gebeuren is overigens niet van groot belang, hoewel logischerwijze het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst als eerste dient te geschieden.

Willen de gelden echter overgemaakt kunnen worden dan moet de stamrecht BV wel opgericht zijn. Niet alleen dat, want aangezien de meeste werkgevers ook de goedkeuring van de fiscus verlangen, moet ook die toestemming (tijdig) worden verkregen
Op zich geen probleem, want dat hoort in ons geval bij de dienstverlening, maar dit kan tot maximaal 8 weken duren! Nu zijn er vlotte belastingdiensten, maar er zijn er ook bij die er ‘wat langer’ over doen. Als we vanaf vandaag dus 8 weken verder zijn dan zitten we al in……, ja inderdaad, in 2014! Kortom we kunnen er niet meer met zekerheid van uit gaan dat alles vóór 1 januari 2014 in kannen en kruiken is.

Maar als je slim bent kun je om dat probleem heen. Wat wij daarom vanaf nu doen is dat we naast de stamrecht BV een bankspaarrekening laten openen. Dit kan in een relatief kort tijdsbestek plaatsvinden waardoor de werkgever desgewenst de afkoopsom snel daarop kan afstorten. Synchroon daaraan starten wij het oprichten van de stamrecht BV op, inclusief het aanvragen van de goedkeuring van de fiscus. De datum waarop de BV is opgezet en het akkoord van de belastingdienst is verkregen is nu ineens minder relevant aangezien het altijd mogelijk is bedragen van de bankspaarrekening over te hevelen naar de stamrecht BV (en vice versa trouwens). Kortom: de datum van het aangaan van de stamrechtverplichting, i.c. het daadwerkelijke gebruik maken van de stamrechtvrijstelling, wordt zo bepaald door het moment waarop de ontslagvergoeding naar de betreffende bankspaarrekening is overgemaakt, ofwel nog (ruim) vóór 1 januari 2013!

Rogier Kemme
Kemmelot

PS: Valt je feitelijke uitdiensttreding en/of het overmaken van de vergoeding in 2014 dan is het niet gezegd dat het onmogelijk is van de stamrechtvrijstelling gebruik te maken. Echter er is nog geen overgangsrecht en dus kunnen we er niets met zekerheid over zeggen.

Laat een reactie achter