Je bekijkt nu Opnamevrijstelling stamrecht bv’s 2014, wie weet wordt het nog eens wat!

Opnamevrijstelling stamrecht bv’s 2014, wie weet wordt het nog eens wat!

Prettige-feestdagen
Wie weet wordt het nog eens wat met de stamrechtopnamevrijstelling van 2014. De minister begint waarschijnlijk in te zien dat de maatregel zoals nu voorgesteld zó onaantrekkelijk is dat de ingeplande opbrensten nooit zullen worden gehaald. Dus overweegt hij om er toch maar wat aan te gaan verspijkeren. Om u niet gelijk al te vrolijk te maken hebben we het niet over een vergroting van de belastingvrij opname van 20% of een verlenging van de opnameperiode. Nee, dan is er geen eer (=lees: geld) aan deze maatregel te behalen. Nee, de minister overweegt de vrijstelling van 20% ook te laten gelden bij een niet volledige opname van de stamrecht bv.

Waarom kan dit voordelig zijn? Welnu, al meerdere keren heb ik op mijn blog(s) aangegeven waarom volledige afkoop van je stamrecht bv in 2014 niet aantrekkelijk is. De drie hoofredenen nog even op een rij:

1) Door de volledige ontslagvergoeding in één keer af te rekenen komt deze in zo een hoge belastingschijf terecht (52%) dat de korting van 20% (20% minus 52% = 41,6%) hetzelfde belastingtarief creëert als dat bijna alle stamrechthouders hadden betaald als ze het gefaseerd uit zouden hebben laten keren.

2) Al het geld komt in box III waar je er vermogensrendementsheffing over gaat betalen. Deze heffing (1,2%) is een belasting van 30% op een (fictief) rendement van 4%. Dit terwijl de rente op spaarrekeningen niet eens de 2% haalt!

3)Bij het afrekenen wordt er uitgegaan van de boekwaarde welke in veel gevallen hoger uitvalt dan de werkelijke waarde. Dit omdat de oprenting enkele jaren geleden aanzienlijk hoger was dan de rente die nu op de tegoeden wordt verkregen. Je kan dus belasting komen te betalen over vermogen dat fysiek niet aanwezig is.

Door de stamrechthouder de mogelijkheid te geven niet alles uit te laten keren kan je bezwaar 1 (gedeeltelijk) omzeilen, en kan je de schade door bezwaren 2 en 3 verkleinen of in ieder geval doseren.

Stel je hebt een inkomen van 35.000 (= maximale ww-uitkering). De hoogste IB-schijf begint bij € 58.000. Als je dus 23.000 laat uitkeren betaal je hier 42% over een geen 52%. Doe de 23.000 nu maal 100/80 en je kan € 28.750 uit laten keren tegen 42% over 23.000 (= 9.660 belasting). Totale belastingdruk over opname is dan 33,6%.
Kortom: door de geringe opname haal je de hoogste belastingschijf (52%) niet en kan je er nog eens 20% bij doen die je belastingvrij kan uitkeren.

De rest – er van uitgaande dat die er is – laat je lekker in de BV zitten. Vrij van vermogensrendementheffing, hogere boekwaardeaanslagen en opnameverplichtingen!

Wilt u weten of het voor u interessant is een opname uit uw BV te doen dan kunnen we dat voor u uitrekenen.

Voor de rest van het jaar hou ik nu even op met bloggen. Ik hoop dat u het goed vindt….
Ik gun mezelf en mijn collega’s een rustige kerst na zo’n hectisch jaar. Volgend jaar zie ik u weer!

Dank voor uw bezoek, hele fijne feestdagen en een heel goed 2014!

Rogier Kemme
Kemmelot

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Wim Rikkert

    Volgens mij moet het hele stamrecht ineens worden opgenomen in 2014! Je kunt dus niet een deel in de BV laten en een deel uitkeren. Dat mag wel, maar dan geldt de 80%-regeling niet.

    1. Rogier Kemme

      Het hele artikel heb ik geschreven omdat Weekers die eis nu juist wil laten vallen……

  2. Onno

    is hier al nieuws over te melden?

  3. Pieter

    Hallo Rogier, Ik heb per 1 december 2013 een stamrecht bv. afgesloten.
    Ik heb vanuit de zakelijke rekening waar het geld opstaat 17.500 euro opgenomen om een aantal leningen af te lossen en een auto aan te schaffen. Mijn vraag is mag ik nu nog een keer 25.000 euro op nemen? met het bedrag wil ik gaan beleggen omdat sparen momenteel niet veel oplevert. Ik heb al een beleggingsrekening van Rabobank (privé) kan ik hiermee verder gaan of bestaat er een zakelijke beleggingsrekening of moet ik een aparte openen? Ik kan het op internet niet vinden. De bewegingen neem ik wel mee in mijn jaarrekening maar kan niet overzien hoe de fiscus reageert.

    Graag zie ik een reactie tegemoet.

    grt, Pieter

    1. Rogier Kemme

      Beste Pieter,

      Er staat nergens een maximum tot wat jij kan lenen uit een bv. De fiscus kan zich wat zorgen maken als de leningen maar toenemen, aflossingen niet gedaan worden en/of de rente niet (tijdig) wordt voldaan.
      Maar er zijn geen strikte regels voor hoogte van de opname. Wat je met het geld doet is jouw zaak als er maar een deugdelijke leenovereenkomst aan ten grondslag ligt en je je aan aflossing en rentebetaling houdt. Soms wil de fiscus een verpanding zien.

      Mvg, Rogier

Laat een reactie achter