Geplaatst in Algemeen, In 't nieuws, Stamrecht BV's

CPB Rapport: Stamrechtvrijstelling vervalt per 1-1-2014

Prinsjesdag

De plannen van het kabinet staan sinds 15 september online. Hierin is opgenomen het afschaffen van de stamrechtvrijstelling per 1 januari 2014. In de macro-economische verkenning 2014 staat:
‘De stamrechtvrijstelling wordt per 1 januari 2014 afgeschaft voor nieuwe gevallen (¾ mld euro)voor BV’s, bankspaar- en verzekeringsproducten. Als deze plannen doorgaan betekent dat dus het einde van de stamrecht bv en banksparen.

Wat te doen als u binnenkort een ontslagvergoeding ontvangt? Het is natuurlijk nog niet geheel duidelijk maar hier is mijn visie. Allereerst kunnen we 3 situaties onderscheiden:

1) U ontvangt uw ontslagvergoeding vóór 1-1-2014

Maakt u zich dan geen zorgen. Zet de stamrecht bv, mits gewenst natuurlijk, zo snel mogelijk op. Bv’s hebben een doorlooptijd van tussen de 3 en 6 weken (maximaal 8 weken i.v.m. vrijstelling fiscus) dus wacht er niet te lang mee.
PS: Wij kunnen in ieder geval zeker bv’s op richten voor dit jaar tot en met november.

2) Uw ontslagdatum ligt vóór 1-1-2014 maar u ontvangt de ontslagvergoeding ná 1-1-2014

Hier kan ik niets toezeggen. Als wij als Kemmelot een bv opzetten vragen we een vrijstelling bij de fiscus aan. Deze is 4 maanden geldig. Zolang de wetgeving niet door de eerste kamer is geldt er niets. De behandeldata van de financiële paragraaf zijn 19 november in de tweede kamer en 16 en 17 december in de eerste kamer.
Aangezien een verkregen vrijstelling van de fiscus rechtsgeldig is lijkt mij dat je tot die datum stamrecht bv’s kan oprichten en benutten, ook als de verkrijging van de gelden ná 1 januari 2014 ligt.
Echter als we de tekst van de troonrede letterlijk moeten interpreteren geldt er geen stamrechtvrijstelling meer vanaf 1-1-2014. Het gaat er dus om of er overgangsrecht komt.

3) Uw ontslagdatum ligt ná 1-1-2014 en de uitbetaling van de vergoeding ook.

Hier zie ik nog een mogelijkheid, mits er overgangsrecht komt, de bv is opgericht voor 1 januari en de goedkeuring bij de fiscus tijdig is aangevraagd. Daarnaast de datum van verkrijging van de vergoeding niet na de geldigheidsdatum van de goedkeuring van de fiscus liggen. De geldigheidsduur hiervan is normaliter 4 maanden.

Natuurlijk is dit allemaal enigszins koffiedik kijken. Behoort u tot groep 1 dan moet u zich geen zorgen maken. Behoort u tot groep 2 en 3 dan is niets 100% zeker.

Rogier Kemme
Kemmelot

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

8 gedachten over “CPB Rapport: Stamrechtvrijstelling vervalt per 1-1-2014

 1. Toestemming van de fiscus is toch geen voorwaarde voor de vrijstelling, die verleent de Wet lb en IB. De toestemming vragen we toch uitsluitend omdat de werkgever 200% zekerheid wenst?
  Kan/moet je niet stellen dat door de overeenkomsten met de werkgever en de stamrecht BV in 2013 het loon op grond van artikel 10, lid 2 Wet lb al in de vorm van ‘aanspraken op uitkeringen’ is genoten, maar vrijgesteld omdat in 2013 deze nog geldt. Daarbij lijkt me de inhoud van de overeenkomst met de werkgever van belang. Het zou mijn voorkeur hebben in 2013 van de werkgever een stamrecht te bedingen, die vervolgens wordt overgedragen aan de stamrecht BV. Dit is dan wel anders dan in de model stamrechtovereenkomst van de belastingdienst is opgenomen.
  Dan zou de betaling aan de stamrecht BV in januari 2014 geen loon meer zijn, maar de voldoening door de werkgever aan de stamrecht BV van een in 2013 ontstane schuld wegens overname van de stamrechtverplichting. De werknemer heeft door de overeenkomsten in 2013 dan zelf geen aanspraak meer op betaling van een bedrag.

  Volgens mij werkt het alleen zo. Of gaat er dan op een ander punt iets verkeerd?

  1. Wat je in de eerste regel stelt klopt maar is geen tegenstelling. In de goedkeuring staat dat de werkgever de ontslagvergoeding kan doorstorten zonder inhouding van IB/SL oftewel gebruik mag maken van de stamrechtvrijstelling. Letterlijk staat er in: ….geef ik hierbij toestemming om van de stamrechtvrijstelling gebruik te maken….()….geef ik u toestemming de ontslagvergoeding zonder inhouding van loonheffingen….
   Lijkt me vrij ondubbelzinnig.

   Bij de werkgever een stamrecht bedingen zou kunnen alleen moet ik werkgevers nog tegenkomen die gedurende een x aantal jaren een werknemer zijn o.v. gaan uitbetalen. Wordt dan een soort ambtenarenregeling….. Het laatste deel van uw betoog kan ik niet goed plaatsten…..

   Mvg, Rogier

  2. Goede middag Rogier,

   Ik ben het eens met Jan Wijnands,

   Wij stellen in 2013 een driepartijen overeenkomst op tussen de cliënt zijnde de stamrechtgerechtigde, Stamrecht BV en werkgever waarin, in het kort wordt aangegeven dat de werkgever de ontslagvergoeding toekent in de vorm van een stamrecht en dat de stamrecht verplichting op termijn wordt overgedragen aan de Stamrecht BV.

   Indien de beëindigingsdatum in 2013 ligt dan gaat dat dan sowieso goed maar naar onze mening ook indien de beëindigingsdatum na 1 januari 2014 ligt; maar al wel in 2013 is overeengekomen in een beëindigingsovereenkomst met de werkgever.
   Dan is de betaling aan de Stamrecht BV door de werkgever aan de Stamrecht BV de voldoening zijn van een in 2013 ontstane schuld wegens overname van de stamrecht verplichting.

   met vriendelijke groet

   Erwin

   (Standpunt op basis kennis dd 19 september 2013)

   1. Beste Erwin,

    Op zich in interessante gedachte alleen vraag ik me af of de wetgever er boodschap aan heeft dat de werkgever met de werknemer heeft afgesproken dat het stamrecht in 2013 ingaat. Het is een leuke insteek maar als als maatgevende parameter voor het afschaffen van de stamrechtvrijstelling het moment van storten in de bv/bankspaarrekening wordt genomen schiet je er m.i. niets mee op.
    Navraag leert dat hierover, het meetpunt wanneer wanneer er gebruik wordt gemaakt van de stamrechtvrijstelling, grote onenigheid is. Het fiscaal advies orgaan van het notariaat neemt aan dat dit het aangaan van vaststellingsovereenkomst is terwijl het juridisch bureau van NN uitgaat van het fysiek overmaken van de gelden…..

    Rogier Kemme
    Kemmelot

 2. Ik lees/hoor niks over de situatie dat je banksparen met stamrecht hebt en deze eventueel later geruisloos wil omzetten naar stamrecht bv, bijvoorbeeld voor het opzetten van een eigen zaak. Is het per 2014 nog mogelijk om in dergelijk geval alsnog stamrecht bv op te zetten en het tegoed van banksparen geruisloos over te zetten. De toestemming is namelijk m.i. in het verleden al verleend?

  1. Goeie vraag marcel,

   In de nota over 2014 staat dat voor oude stamrecht bv’s en bankspaarrekeningen niets verandert. Dat zou betekenen dat dit gewoon mogelijk zou moeten blijven. Op zich maak je ook niet gebruik van een nieuw gecreëerde stamrechtvrijstelling…..

 3. Beste Rogier,

  Ik lees nergens meer iets over de 20% vrijstelling. Gaat deze regeling toch niet door? Of komt dit nog in een later stadium aanbod?

  Mvg Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s