Geplaatst in Algemeen, In 't nieuws, Stamrecht BV's

Fiscus jaagt op foute stamrecht bv’s!

controleur

5 aandachtspunten waar je op moet letten als je controle krijgt.

Het is u misschien niet ontgaan. De fiscus is sinds halverwege vorig jaar actief stamrecht bv’s aan het controleren.
Reden om u zorgen te maken? Nee, als u de bv bij een degelijke partij hebt laten opzetten – zoals wij – en u zich verder aan de regels houdt, dan is er weinig aan de hand. Alleen moet u wel weten welke regels.

Allereerst; waarom controleert de fiscus?

Welnu, de economische crisis heeft o.a. twee consequenties: 1) meer ontslagen en – mede daardoor – 2) minder financiële armslag voor veel mensen.
Dit brengt weer twee resultanten met zich mee: de ontslagen zorgen voor meer ontslaguitkeringen. Immers in de meeste gevallen moet bij een gedwongen ontslag een vergoeding uitgekeerd worden volgens de kantonrechtersformule. Doordat vaak oudere werknemers worden ontslagen met relatief lange dienstverbanden zijn de vergoedingen vaak hoog en is voor veel mensen de stamrecht bv een ideale oplossing (zie andere bijdragen hierover op deze website). Er worden dus veel stamrecht bv’s opgericht.
Het tweede punt is dat de mensen met een stamrecht bv vaak niet 1,2,3 aan de slag komen en hun bv nog wel eens willen zien als een spaarpot. Kortom ze nemen er geld uit op.
Deze combinatie leidt er toe dat veel bv’s schulden hebben. Nu hangt er boven iedere bv nog steeds een belastingclaim en die ziet de fiscus graag verzilvert. Echter van een kale kip kan je niet plukken, en dat geldt ook voor de bv. De fiscus wil dus voorkomen dat de bv’s die gaan uitkeren niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Waar controleert de fiscus op? Hier 5 punten binnen de bv die je in ieder geval op orde moet hebben:

1) Als je uit een BV geld opneemt en je hebt hiervoor geen actuariële berekening laten maken, je stuurt de fiscus geen loonstrook en je draagt (dus) geen belasting af kan dat alleen in de vorm van een lening vanuit de bv.
Maar deze lening moet vanuit het oogpunt van de bv wel zakelijk interessant zijn (wanneer dit is ga ik nu niet verder op in dat gaat voor dit blog te ver). Zorg dus dat je een leenovereenkomst hebt met daarin opgenomen het geleende bedrag, de looptijd van de lening, het aflosschema en de rente die je betaalt.

2) Zorg dat de lening niet te hoog is. Een bv heeft net zoals een bank zekerheid nodig. Is die er niet – zoals normaliter bij een persoonlijke (consumptieve)lening of doorlopend krediet – houdt de lening dan beperkt. Wel mag je een groot bedrag lenen als er sprake is van een verpanding. Echter deze dient bij de notaris bekrachtigd te worden (hypothecaire akte) en mag niet onderhands zijn (een zogenaamde positief/negatief-verklaring).

3)Als je uitkeringen wilt laten doen uit de bv zorg dan dat hier een actuariële berekening aan ten grondslag ligt.
Zorg dat de fiscus een loonslip ontvangt bij iedere maandelijkse, kwaartaalijkse of jaarlijkse betaling. En, zorg dat er een aanvullende stamrechtovereenkomst wordt opgesteld met daarin vermeld het kapitaal dat voor de uitkeringen is gereserveerd. En het allerbelangrijkste: zorg dat dit kapitaal ook fysiek in de bv aanwezig is! (NB: laat je de boekhouding van je bv door ons doen dan dragen wij hier allemaal zorg voor)

4) Kom de schriftelijke afspraken die je met je eigen bv maakt na!!! Staat er dat je ieder jaar aflost, los dan ook af! Staat er in de leningovereenkomst dat je 6% rente betaalt aan het einde van ieder kalenderjaar, betaal die dan ook!

5) Last but not least: zorg dat de oprichting in orde is. Stamrechtovereenkomsten die ondertekend (gedateerd) zijn nadat de bv is opgericht en de gelden zijn gestort zijn niet geldig. En zo kan ik er nog wel aan paar verzinnen.

Wil je een BV oprichten of de boekhouding ervan laten doen? Bel ons op 020-775 19 88 of info@kemmelot.nl
Rogier Kemme
Kemmelot Stamrecht Specialist BV

Auteur:

Ik ben Rogier Kemme. In 1969 geboren in Duiven. Studententijd in Utrecht beleefd en nu wonend in Amsterdam, in het mooie Oud-West. Werk: Na een carriëre in de assurantiën en hypotheken heb ik 9 jaar bij de ING gewerkt. Toen de fusie met de Postbank genaamd 'Tango' begon was ik een van mensen die werd afgespiegeld. Ondanks mijn jarenlange kennis van financiële producten was de materie rond ontslagvergoedingen relatief nieuw voor mij en begon ik een kantoor voor het onderbrengen van ontslagvergoeding in stamrecht bv's; Kemmelot Omdat de overheid in 2015 een punt zette achter de stamrechtvrijstelling werd mijn kantoor een administratiekantoor (wat ik ook eigenlijk al was): Kemmelot Administraties. Kemmelot Administraties doet de boekhoudingen van kleine ondernemers en stamrecht bv's. Daarnaast houdt ik me bezig met het publiceren van mijn visie op maatschappelijke zaken en het grootste vraagstuk: mezelf ;-). Van harte welkom op een van mijn sites! Welkom! Rogier Kemme

7 gedachten over “Fiscus jaagt op foute stamrecht bv’s!

 1. Mijn adviseur zegt dat er geen actuariële berekening nodig is als je een offerte van een verzekering mij neemt, hun oprenting nadoet in excel en dat aan de belastingdienst voorlegt. Klopt dat of kun je problemen krijgen als je geen echte berekening hebt? De uitkering die ik wil vastleggen begint laag en eindigt hoger, ik weet niet of dat nog wat uitmaakt?.

  1. Beste Lisa,

   Verzekeraars gebruiken ook software met sterftekansrisico’s daarin. Op de kosten na zouden de berekeningen dus identiek moeten zijn.
   In principe zou het dus moeten kunnen maar je moet de berekening (met de parameters) dan wel kunnen overleggen.
   Wat betreft hoog laag.Je mag binnen een bandbreedte variëren.

   1. Beste Lisa,

    Ik heb het onze actuarieel berekenaar ook voorgelegd. Hij gaf onderstaand antwoord. Hij raadt het dus af!
    Je mag voor de hoogte van de uitkeringen uitgaan van een offerte van een verzekeraar.
    Maar de verzekeraar zal de hoogte van de uitkeringen bepalen op ca. 1% tot 1,5%.
    De fiscale waarde ultimo boekjaar moet worden bepaald op tenminste 4% rekenrente zonder kostenopslag.

    Ik denk niet dat de belastingdienst voor de fiscale waardering akkoord gaat met 1% oprenting minus uitkering.

    Met vriendelijke groet,
    Gerard van der Wel
    Acturaad

 2. Ik begrijp 5 ‘Last but not least: zorg dat de oprichting in orde is.’ niet. Er staat ‘Stamrechtovereenkomsten die ondertekend (gedateerd) zijn nadat de bv is opgericht en de gelden zijn gestort zijn niet geldig.’. Is het niet zo dat de stamrecht-BV moet zijn opgericht vóórdat een stamrechtovereenkomst kan worden ondertekend? Of kan stamrecht-BV in oprichting ook al een stamrechtovereenkomst tekenen?
  Ik las ergens dat een stamrecht-BV in oprichting niet mag optreden als verzekeraar; is het afsluiten van een stamrechtovereenkomst dan geen verzekeringsactiviteit? En waarom mag de ontslagvergoeding pas door de stamrecht-BV worden ontvangen nadat de stamrechtovereenkomst is ondertekend?

  1. Beste ?????,

   Allereerst ondertekent de stamrecht bv niks. De stamrechtovereenkomst wordt ondertekend door de directeur van de bv en de ontvanger van de som geld, de ontslagvergoeding. Die overigens in de meeste gevallen één en dezelfde persoon zijn. De ontslagvergoeding mag pas worden gestort als de bv is opgericht, sterker nog als deze ingeschreven staat in de kvk.
   Je haalt uit mijn blog aan: ‘Stamrechtovereenkomsten die ondertekend (gedateerd) zijn nadat de bv is opgericht en de gelden zijn gestort zijn niet geldig.’
   Wat is nu de schijnbare tegenstelling die je niet snapt? Let wel, er staat en en niet of! Wat er staat is dat als het geld bijvoorbeeld wordt gestort op 1 oktober 2013 en je ondertekend (dateert) de stamrechtovereenkomst op 15 oktober 2013 deze niet geldig is. Lijkt me ook logisch, als jou op 1 oktober een hypotheek wordt verstrekt en je tekent de offerte een week later wat is jou dan verstrekt een week daarvoor?

   Rogier Kemme

   1. Beste Rogier,

    Er staat inderdaad ‘en’ en dat betekent mijns inziens dat de ‘of’-combinaties wel mogen.

    Ik heb begrepen dat een BV in oprichting nog niet de gelden van de werkgever mag ontvangen, dus dat de BV moet zijn opgericht en ingeschreven in de KvK voordat de gelden mogen worden gestort op de rekening van de BV. Maar mag namens de BV in oprichting wel al de stamrechtovereenkomst worden ondertekend? Zo ja, op welk moment kan je stellen dat de BV in oprichting is? Als je de concept-akte van de notaris ontvangt? Of deze hebt goedgekeurd? Of een ander moment? De ondertekeningsdatum van de stamrechtovereenkomst kan immers van belang zijn in verband met de vastlegging van het U-rendement in die stamrechtovereenkomst, vandaar de vraag.

    Het principe dat je een overeenkomst moet hebben voordat de gelden worden gestort begrijp ik, maar de partij die de gelden op de rekening van de BV stort (in casu de werkgever) is geen partij in de stamrechtovereenkomst (dit in tegenstelling tot een hypotheek, waarbij je een overeenkomst met de bank hebt en diezelfde bank daarna het geld op de rekening van de notaris stort). Maar kennelijk is er een regel die eist dat eerst de stamrechtovereenkomst wordt ondertekend en dat daarna pas de gelden van de werkgever mogen worden ontvangen. Klopt dat?

    Groet, Guido

   2. Guido,

    Wat betreft het eerste deel: De datum wanneer de bv in oprichting is is denk ik niet zo relevant. De overeenkomst gaat pas in – en heeft pas rechtsgeldigheid – op het moment dat de gelden worden gestort. Houdt voor de ondertekening gewoon aan het moment waarop je de bevestiging hebt van de inschrijving van de bv bij de kvk. Dit is tevens het moment waarop het licht op groen gaat voor de werkgever om te storten.

    Het antwoord op je tweede vraag: klopt! Overigens is er wel degelijk een overeenkomst zoals waar jij op doelt. Dat heet de ‘driepartijenovereenkomst’ (ook wel triparti). Hierin is de werkgever wel partij en ondertekent deze mede. Veel werkgevers vragen hier heden ten dagen echter niet meer om en nemen genoegen met een goedkeuring van de fiscus en een ondertekende vaststellingsovereenkomst.

    Mvg,
    Rogier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s